Everglejds, najpoznatija močvara Amerike

Everglejds je močvara koja se prostire južno od jezera Okičobi sve do zaliva Floride na istoimenom poluostrvu u SAD-u. Zahvata površinu veću od 10.000 km2.

Geografske odlike

Kao jedina supropska močvarna oblast u Severnoj Americi Everglejds je jedinstven po mnogo čemu. Voda koja otiče iz jezera Okičobi lagano prodire kroz nisko zemljište prema Meksičkom zalivu i obrazuje močvarnu regiju sličnu prerijama. Močvara je obrasla vegetacijom koja podseća na travu pa je zbog toga Everglejds dobio nadimak reka trave. Zanimljivo je da dominantna biljka u močvari, „oštrica“, zapravo pripada šašama a ne travama kako se obično misli. Močvara je ispresecana mnoštvom kanala kroz travu kojima se voda lagano probija do Meksičkog zaliva.

Opstanak močvare praktično zavisi od požara. Oni spaljuju osušene ostatke trave i sprečavaju da se njenim taloženjem zaustavi oticanje vode. Većinu požara izazivaju munje!

Osim trava koje dominiraju u močvari, pogotovo na izbačenim brežuljcima, uspeva drveće mangrove i čempresa.

Životinjski svet močvare

Fauna močvare učinila ju je poznatom širom sveta. Lokalni poznavaoci životinjskog sveta posebno su ponosni na podatak da je Everglejds jedino mesto gde se mogu pronaći i krokodili i aligatori. Osim njih mogu se pronaći mnoge vrste močvarnih ptica poput everglejdskog zmaja, purpurnog trkavca i vodene ćurke ali i mnoge druge životinjske vrste....

Ugroženost močvare od strane čoveka

Everglejds je nekada zauzimao najveći deo južnog dela Floride. Zbog delatnosti čoveka većina prostora je isušena i pretvorena u stambeno i građevinsko zemljište. To je imalo katastrofalan uticaj na eko-sistem močvare. Posebno negativan je uticaj poljoprivrede za čiju potrebu su korišćeni preparati koji su doprineli ubrzanom rastu korovskih biljaka na prostoru močvare.

Radi očuvanja jedinstvene prirode Everglejdsa južni deo močvare proglašen je Nacionalnim parkom i uvedene su stroge regulative gradu Majamiju i okolnim manjim naseljima u želji da se smanje negativni uticaji. Ostaje nam samo da se nadamo da će te mere uroditi plodom.

Video

Svi se slažu da je duga jedna od najlepših tvorevina prirode. Pod ovim pojmom mislimo na „sunčanu“ dugu. A da li ste znali da postoji i noćna, „mesečeva" duga?

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.