Viktorijini vodopadi, dim koji grmi

Na reci Zambezi, na granici Zimbabvea i Zambije nedaleko od grada Livingstona smešteni su Viktorijini vodopadi, jedan od najpopularnijih vodopada sveta i jedan od najlepših motiva crnog kontinenta. Vodopadi su ime dobili u čast engleske kraljice Viktorije a „krstio“ ih je Dr Dejvid Livingston, prvi Evropljanin koji je naišao na njih. Lokalno Kololo pleme im je još odavno nadenulo imena poput „dim koji grmi“ ili „najveća poznata vodena zavesa“ aludurajući time na moć vodene mase koja pada niz vodopad.

A koliko su vodopadi grandiozni i moćni potvrđuje podatak da se sa udaljenosti od 65 km može videti vodena prašina koja nastaje od obrušavanja vode niz 100 m duboki klanac. Kada je kišna sezona u punom jeku više od pola milijarde m3 vode obruši se niz 2 km široku bazaltnu pukotinu.

Mogućnosti posmatranja vodopada

Jedan od razloga ogromne popularnostu vodopada jeste i relativno lak pristup mestima sa kojih se oni mogu videti u punom sjaju. Prvenenstveno se misli na zid od bazalta koji se pruža naspram vodopada. Otprilike je iste visine, obrasao bujnom vegetacijom i pruža neverovatan osećaj zbog blizine samog vodopada i vlage koja se raspršuje na posetioce prilikom obrušavanja vode u mirnu reku Zambezi. Neverovatne panoramske vidike vam pružaju mostovi „Oštrica noža“, „Viktorijini vodopadi“ kao i  „Drvo za osmatranje“.

Viktorijini vodopadi su jedno od onih mesta na svetu na kome se duga može videti skoro u svakom trenutku...

Da bi se upotpunila slika o neverovatnim vodopadima loklani poznavaoci savetuju da ga obavezno pogledate iz vazduha (nudi se iznajmljivanje helikoptera ili malih turističkih aviona) ali i sa same vode iz čamaca. U Adrenalinskom centru Južne Afrike možete pronaći ponude za ove vožnje ali i za razne adrenalinske sportove koji se organizuju u neposrednoj okolini vodopada. U Centru vam obećavaju uzbudljivo i nezaboravno iskustvo.

Ključne reči: afrika reka vodopad

Geografija

Na granici SAD i Kanade nalazi se najveći sistem slatkovodnih jezera na svetu na čijim obalama egzistiraju neki od najznačajnijih metropola kontinenta

Dugi karavani na lenjim kamilama koje jašu tuarezi u plavim odorama kroz nepregledan pesak koji počinje da se kovitla najčešća je asocijacija na pomen Sahare

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.