Veliki okeanski put

Za izgradnju puta bilo je potrebno 13 godina, počevši od 1919. sve do 1932. Osim simboličnog i ekonomskog značaja izgradnja puta je bila jako važna jer je obezbedila radna mesta mnogim nezaposlenim muškarcima u Australiji tokom teških godina Velike depresije. Putni pravac dužine oko 285 km od Varnambula do Torkveja ručno je prokopan kroz krševitu i gustom šumom obraslu obalu.

Za put kažu da odražava karakter australijskog naroda. Na pojedinim deonicama je veoma opasan, dok vozite tik uz ivicu duboke i strme provalije, dok je na drugim toliko lep i blag da ćete prosto biti primorani da se zaustavite i divite fenomenalnom pogledu.

Šta sve „morate“ videti duž Velikog okeanskog puta

Neki od najlepših krajolika i nacionalnih parkova Australije nalaze se neposredno uz ovaj putni pravac. Nacionalni park Port Kembel, poznat i pod imenom Brodolomna obala, najupečatljiviji je. Nadimak je dobio zbog preko 80 brodova koji su se usled naglog dolaska oluje nasukali na ovom prostranstvu. Surovi prirodni uslovi, jaki talasi i vetrovi, koji ovde haraju najzaslužniji su za formiranje očaravajućih stenskih formacija nazvanih Dvanaest apostola. To su monumentalni krečnjački stubovi koji su nekada bili integralni deo stenovite obale ali su se vremenom i erozivnim procesima izdvojili od nje i sada usamljeni izranjaju iz zatalasane vode okeana.

Jedna od lepših deonica puta zasigurno su guste šume parkova Otvej i Angahuk-Lorn sa dominantnim vrstama ogromnih plavih eukaliptusa. Predeo oko jezera Korangamiti i Pećine princeze Margaret Rouz samo su još neke od tačaka kod kojih se na ovom putovanju prosto morate zaustaviti...

Geografija

Zemljin verni pratilac već milijardama godina nije samo satelit koji kruže oko nje. Mnogi procesi na našoj planeti direktno zavise od sila Meseca...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.