Vatikan, cela država kao jedan muzej

Administrativni centar Rimokatoičke crkve, Vatikan, sa površinom manjom od 1 km2 samostalna je država kojom  vlada papa. Nalazi se u unutrašnjosti italijanske prestonice Rima.

Prelepa sakralna arhitektura

Praktično kao da niste bili u Rimu ako ne posetite Vatikan i ne prošetate ogromnim trgom Svetog Petra iz 17-og veka. Krećući se njime u pravcu bazilike prolazite pored Berninijevih četvorostrukuh redova toskanskih stubova čije vrhove ukrašavaju statue svataca. Obavezno napravite fotografiju i pored egipatskog obeliska koji je u Rim Kaligula doneo Heliopolisa. A kada dođete do sam bazilike bićete očarani njenom lepotom i veličinom. Bazilika koja može da primi preko 60.000 vernika izgleda još raskošnije unutra. Kupola koju je konstruisao čuveno Mikelanđelo visoka je čak 119 metara. Ako se uspenjete stepeništem do vrha pružiće vam se najlepi pogled ne samo na Vatikan već i na čitav Rim.  A u samoj baziliki za oko će vam zapasti Berninijev bronzani baldahin kji se uzdiže nad oltarom, kao i Mikelađelova Pijeta . Zapravo je teško izdvojiti koja umetnička dela u njoj su najznačajnija jer praktično na svakom koraku ćete naići na izuzetna umetnička dela čuvenih italijanskoh majstora.

Osim impozantne bazilike brojni vatikanski muzeji prepuni su neverovatnim umetničkim delima. Mikelanđelov freske Sikstinske kapele, prelepe sobe koje je Rafael oslikao za papu Julija II, neverovatna kapela Fra Anđeliko kao i bezbroj renesansnih skulptura i radova od porcelana samo su deo neverovatne vatikanske kolekcije. Vernici,ali I mnogobrojni radoznali turisti, grle da obiđu grobnicu Svetog Petra kao i nekropolu u kojoj je sahranjeno oko 90 papa.

Inače, u Ujedinjenim nacijama Vatikan ima status zemlje posmatrača pod zvaničnim imenom Sveta stolica. Manje je poznato da je atikan osnovan 1929. godine kao ostatak znatno veće Papske države koja je do tada postojala. Danas Vatikan broji oko 1.000 stanovnika I jedina je država na svetu bez prirodnog priraštaja. 

Geografija

Skoro sva slatka voda sveta i mnoge tajne njegove istorije zarobljene su na najjužnijem, najokrutnijem i najmanje ispitanom kontinentu

Živopisna ostrvska državica u Sredozemnom moru već vekovima spaja Afriku i Evropu. A kao posledica tog položaja proisteklo je bogato kulturni-ustorijsko nasleđe

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.