Teotihuakan, najveći grad stare Amerike

Mnogo pre Kolumbovog „otkrića“ Amerike i njenog porobljavanja od strane evropskih konkvistadora Centralna Amerika je bila dom velikim civilizacijama. Mnogo toga je rečeno o drevnim Majama, Astecima i Inkama, lokaliteti poput Maču Pikčua i Tenočititlana krase udžbenike istorije i geografije širom sveta... Ipak, čini se da je jedan grad pomalo nepravedno zapostavljen kada se govori o  najvećim dostignućima mezoameričkih civilizacija. U pitanju je drevni grad Teotihuakan.

Najveći među najvećima

Na 40-ak km severnoistočno od Meksiko Sitija leži najveći otkriveni prekolumbovski grad američkog kontinenta. Naseljavanje grada započeto je oko 500 godina pre Hrista a intenzivirano je oko 100 g.p.n.e. kada je i započela izgradnja čuvene Piramide Sunca. Grad je u trenutku najveće moći naseljavalo više od 200.000 stanovnika a centralni deo grada, sa palatama i piramidama,  prostirao se na površini od oko 31 km2. Sudbina njegovih stanovnika jedna je od najvećih arheoloških misterija moderne nauke a poznato je jedino da je grad opusteo oko 700. godine naše ere.

Neprocenljivo arhitektonsko blago

 Duboko pobožni mezoamerikanci su svoj život i životni prostor kreirali u skladu sa željama njihovih božanstava. Ili su bar oni tako verovali. Arheolozi su otkrili da je u Teotihuakanu kult planete Venere bio dominantan. U zavisnosti od njenih želja  nastupali su periodi rata i mira i pristupalo se ritualnim žrtvovanjima. Njihove neimarske sposobnosti su bile neverovatne pa i dan danas, u skoro nepromenjenom obliku, nalazimo piramide, žrtvene oltare i velike stambene kuće koje nas podsećaju na moć i umeće naroda koji ih je izgradio. U blizini njihovih temelčja otkrivene su grobnice prepune nakita i grnčarije. Dokazi o freskama živih boja kojima su bile oslikane mnoge građevine svedoče o umetničkim sposobnostima i estetskim osećajima stanovnika Teotihuakana.

Priroda, prvenstveno kretanje nebeskih tela uticali su na sve u gradu, posebno na gradnju objekata. Centralna građevina, čuvena Piramida Sunca, izgrađena je tako da je njen prednji zid potpuno verikalan u odnosu na tačku na horizontu gde sunce zalazi tokom ravnodnevice, dok su ostale građevine izgrađene pod pravim uglom u odnosu na tu tačku. Glavna gradska ulica, Avenija Mrtvih, precizno se proteže u pravcu sever-jug, sa Mesečevom piramidom na jednom i Citadelom na njenom drugom kraju.  Mesečeva piramida sa svih strana je okružena malim hramovima a u jednom od njih, Kvacelkoatlu, pronađeni su dokazi ceremonijalnih sahrana. Ostaci crteža pokazuju da je na mnogim zgradama dominantan motiv bio pernata zmija, dok se na jednom ogromnom zidu i danas može videte slika jaguara.

Među najvećima na svetu

Piramida Sunca spada među najveće otkrivene na svetu. Sa   kvadratnom osnovom dužine 221 m i visinom od 64 m zvanično drži prestično 3. mesto na svetu po veličini.  Gradnja je završena oko 300. godine a imena „Mesto gde su rođeni bogovi“ i „Mesto dragocene žrtve“ najbolje pokazuju koliko je bila poštovana među stanovnicima grada.

Stiče se utisak da je ovaj arhitektonski dragulj savršena destinacija za izlet obzirom na blizinu Meksiko Sitija. Šetnja 2 milenijuma starom Avenijom mrtvih i  „selfi“ sa legendarne i svete Piramide Sunca ostaće najupečatljiviji događaj sa vašeg putovanja...

Geografija

Usred plodne i živopisne kalifornijske ravnice Zemlja se cepa na dva dela uz gromoglasno podrhtavanje tla

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.