Skromno carstvo Masai plemena

Život u potpunom dosluhu sa prirodom

Gotovo nepromenjeni stil života koji gaje od 17-og veka do današnjih dana pripadnike istočno-afričkog plemena Masai učinio je jednim od simbola crnog kontinenta. Deleći životni prostor sa divljim zverima gotovo goloruki pastiri neretko dođu u borbu na život i smrt sa životinjama afričke savane. Iako su primorani da u toj borbi usmrte neku od životinja sa ponosom predstavljaju činjenicu da to nikada ne rade radi lova već iz čiste smoodbrane.

Kao pre mnogo vekova Masai i dalje oblače svoje crvene odore i opremljeni samo kopljem, lukom i strelom krstare živopisnom afričkom savanom. Oni su svoje živote toliko prlagodili i potčinili prirodi da im je dozvoljeno da napasaju svoja stada u srcu rezervata. Žive u primitivnim kolibama od gline i kravljeg izmeta. Zaštitu od opasnih divljih zveri pruža im ograda napravljena od bodljikavog žbunja. Nekoliko koliba i štala grupisanih na malom prostoru čini tradicionalno Masai selo, nimalo drugačije od onog  u kome su pre dva ili tri veka živeli njihovi preci.

Rezervat Masai Mara

Prostrana savana sa blagim uzišenjima, živopisnim šumarcima i pokojim stablom akacije klasičan je pejzaž rezervata Masai Mara. Suvo afričko tlo vodom napajaju reke Mara i Telek. Na zapadnom obodu parka dominira litica Otolo u čijem podnožju se okuplja veliki broj životinja. Najbrojnije su antilope i zebre čije prisustvo privlači grabljivice. Ogromna krda gnuova i nilskih konja gospodare oblašću neposredno uz rečne tokove. Divlji bikovi, slonovi, nosorozi, gepardi, zebre, žirafe i lavovi upotpunjuju bogatu fauna parka. Jednom rečju ovo je raj za safari tuiste!

Sezone u afričkoj savani

Početkom aprila i kišne sezone suva zemlja savane postaje plodna zelena ravnica. Milioni divljih životinja (ponajviše gnuova) kreću iz Serengetija ka Masai Mari. Hiljade žirafa i slonova ali i svih mogućih grabljivica pridružuje im se na tom putu. U jeku kišne sezone (jul-avgust) dinamičan tempo života podseća na užurbani holivudski akcioni film. Krokodili u vodi te pomenuti kopneni predatori kidišu na izmorene životinje koje su prešle i po 1000 km u potrazi za hranom. Iako smo svi svesni prirodnog lanca ishrane ove scene nisu svima lake za posmatranje. Na vrhuncu kišne sezone buja život i borba za isti na svakom koraku rezervatu Masai Mara. A onda odjednom ptice, ribe, kopnene životinje, trava i voda jedni za drugima se povlače ostavljajući za sobom sprženu afričku savanu do neke druge prilike, do neke druge kiše. Migracija afričkog sveta kreće ispočetka po ko zna koji put. Proces za koji mnogi tvrde da je najfascinantniji i najuzbudljiviji na ovoj planeti…

Ključne reči: afrika turizam safari životinje

Geografija

Ural, stara i u velikoj meri erodirana planina, formira pravolinijski planinski lanac u vidu bedema kiji deli (ili spaja) dva kontinenta, dve kulture, dva sveta

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.