Silicijumska dolina, putokaz za budućnost

Gde se nalazi?

Geografski gledano Silicijumska dolina i nije dolina. To je region smešten u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, tačnije na jugu zaliva San Francisko. Dolina čak ne predstavlja ni administrativnu jedinicu pa samim tim nema ni utvrđene granice. Najveći grad u njoj je San Hoze a procenjuje se da Dolina broji oko 2 miliona žitelja. Oko 6000 kompanija koje se bave visokom tehnologijom ostvarujući finansijski obrt veći od većine svetskih država srce su Silicijumske doline. Pitate se kako ćete je prepoznati ako nema uočljive granice? To je bar lako. Kada na jednom mestu zateknete kolonu elektronskih automobila kako čekaju u redu da dopune svoje baterije ili u šetnji naletite na glavnu zgradu Facebook-a, Google-a ili Apple-a znaćete da ste na pravom mestu. Najtačnija prostorna odrednica Silicijumske doline bi možda bila „skup svih visokotehnoloških kompanija u oblasti Zaliva (u okolini gradova Ouklenda, San Franciska i drugih manjih naselja)“.

Otkud ovaj naziv?

Još početkom sedamdestih kada su na mestu nekadašnjih vinograda i voćnjaka koji su krasili Dolinu zadovoljstva počele nicati moderne industrijske kompanije počelo je interesovanje javnosti za ovu regiju. Kako je silicijum jedna od glavnih sirovina za proizvodnju poluprovodnika i računara (prvih proizvoda novih industrijskih postrojenja) ali i mikročipova koji su proslavili regiju u svetu ime Silicijumska dolina došlo je samo po sebi. Serijal članaka koji je u lokalnim novinama izlazio početkom sedamdesetih pod ovim nazivom zauvek je kumovao imenu čitave oblasti a ono je postalo globalno poznato i priznato početkom osamdesetih godina prošlog veka.

Šta Dolina predstavlja danas?

Silicijumska dolina i danas kao i pre nekoliko decenija predstavlja mesto koje simbolizuje šansu da kroz razvoj modernih tehnologija ostvarite svoj „američki san“. Podseća vas da ako imate pravu ideju i veru u sebe možete i vi započeti svoj biznis iz stare garaže i postati svetski poznati i bogati. Direktori multimilionskih kompanija koji vode sastanke glavnih odbora kompanije u šatoru svoje vile izgrađene odmah pored prihvatilišta za beskućnike ulivaju vam nadu da do uspeha možete doći i ako ne sledite sve konvencionalne tokove modernog društva, pod uslovom da je vaša ideja dovoljno dobra a vi dovoljno snažni da je iznesete na svetlost dana.

Ipak, ovaj ležerni i drugačiji pristup poslovanju ne znači i nedostatak ambicije. Upravo nasuprot tome, ambicija ovih ljudi i njihovih kompanija da zagospodare svetskim tržištem njihova je najočiglednija osobina. Cilj je da se u sledećih nekoliko godina svet još više poveže, da globalna mreža postane još veća povezujući skoro sve; mobilne telefone, računare, satove, “pametne” kuće, sredstva prevoza itd… Ovaj proces je već uveliko započeo a vođen je baš iz Silicijumske doline, mesta koje našu civilizaciju decenijama vodi u tehnološku budućnost.

Geografija

Dugi karavani na lenjim kamilama koje jašu tuarezi u plavim odorama kroz nepregledan pesak koji počinje da se kovitla najčešća je asocijacija na pomen Sahare

Na granici SAD i Kanade nalazi se najveći sistem slatkovodnih jezera na svetu na čijim obalama egzistiraju neki od najznačajnijih metropola kontinenta

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.