Planina Atos i Sveta gora

Agio Oros odnosno Sveta gora je smeštena na najlepšem poluostrvu Halkidikija u sevo-istočnoj Grčkoj. Najstarija monaška republika sveta, riznica je grčke pravoslavne crkve i nacionalni ponos. Ova izolovana skupina pravoslavnih manastira poštuje kodekse života i ponašanja koji se nisu menjali preko 1.000 godina. Život na poluostrvu je posvećen služenju Bogu.

Na poluostrvu postoji 20-ak samostalnih manastira povezanih u manje skupine koje nose naziv „skitovi“. Svaki manastir ima svoju samoupravu a i čitava „republika“ ima određeni nivo  samouprave u odnosu na matičnu Grčku državu. Osim grčke pravoslavne crkve svoje manastire na ovom prelepom prostoru imaju ruska, bugarska i srpska crkva (Hilandar). Pored obaveza usko povezanih sa bogusluženjem monasi imaju podeljene zadatke u održavanju manastira i njemu prapadajućeg poseda a kraj je poznat i po proizvodnji visoko kvalitetnih sorti vina i grožđa. Vernici koji u potrazi za duhovnim mirom žele da posete Svetu goru moraju imati na umu da prijavu Kancelariji za hodočašće u Solunu moraju poslati minimum 6 nedelja pre željenog puta i znati da se u svakom manastiru može ostati samo 1 noć. Ženama nije dozvoljen ulaz na Svetu goru a najbliže što smeju prići je na 500 m od nje.

Planina na kojoj se smeštena Sveta gora (najviši vrh 2.063 m) krije izuzetne prirodne lepote. Obrasla je drevnim zimzelenim drvećem sve do samog vrha. Pogled koji seže na morsku površinu oduzima dah. Legenda kaže da je baš ta lepota zaslužna što je planina postala to što jeste. Na putu za Kipar Devica Marija je zbog oluje morala da zasrane u ovim krajevima. Videvši koliko je očarana lepotama prirode Bog joj je dodelio ovo mesto da bude njena bašta. Skroman monaški život nije narušio prirodu Atosa pa je i to jedan od razloga zašto mnogi svetski putnici za nestrpljenjem žele da vide ovaj prekrasan kraj, pa makar i samo prokrstarivši pokraj njega.

Planina Atos - Sveta Gora, Grcka #odmor #destinacija #putovanja #greece #monastery #sea

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Geografija

Ako vam ime Dolina smrti deluje pretenciozno imajte na umu da ovaj prostor drži tri rekorda; najtoplije, najsuvlje i najniže mesto Severne Amerike

Jedan od najstarijih planinskih venaca na svetu već milionima godina čuva svoje tajne zahvaljujući večitoj izmaglici koja ga štiti

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.