Pauel, najlepše veštačko jezero na Zemlji

Izgradnjom ogromnog jezera načinjene je veliki iskorak u privrednom i ekonomskom smislu. Na taj način formiran je čitav novi ekosistem. Danas ovaj prelepi kraj mnogi znaju kao Dolinu 100 kanjona.

 

Kanjon u dolini jezera Pauel, SAD #odmor #destinacija #putovanja #lake #jezero #usa #nationalpark #nature #canyon #river #planet #earth #beautiful #stone

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Mnogo kontroverzi obavija jezero Pauel

Još pre početka izgradnje, tokom rađanja ideje o nastanku ovog jezera, počeli su žučni protesti i negodovanja mnogih koji su njegovu izgradnju smatrali ekološkom i prirodnom katastrofom. Najradikalniji među njima okupili su se oko Edvarda Ebija, pisca čuvene knjige „Saboterska banda“, formirajući moćnu grupu ekologa koji se zalažu za zaštitu životne sredine. Ova grupa je otišla toliko daleku da su počinili pravu sabotažu, pokušavajući da unište ili bar onesposobe građevinske mašine stacionirane na samom  gradilištu. Njima su se, bar ideološki, prirključili i antropolozi želeći da zaštite vredne crteže drevnog naroda Anasazi koji bi bili potopljeni izgradnjim jezera. Osim podizanja prašine, „zeleni“ nisu mnogo postigli u ovom slučaju...

Grandiozan projekat

Sam pogled na ogromnu vodenu površinu usred pustinjskog pejzaža dovoljno govori koliko je ozbiljan projekat njegova izgradnja bila. Prva istraživanja su urađena 1946-48. godine da bi prva eksplozija koja je označila početak konkretnih radova odjeknula 1956. Brana je završena 1963-e godine a jezero konačno napunjeno vodom tek 1980. Na taj način nastala je vodena površina dugačka 299 i široka 40 km, sa najvećom dubinom preko 1.100 m i obalskom linijom dugom 3.156 km. Poređenja radi to je duže od Pacifičke obale SAD-a.

Osim nemerljivog ekonomskog dobitka graditelji jezera se posebno ponose činjenicom da je Pauel sa okolinom najlepše delo ljudskih ruku u Americi a verovatno i šire. Promenom rečnih režima došlo se do tačno 96 prelepih kanjona u njegovoj dolini, poput zanosnog kanjona Antilope. Ekolozima za utehu ostaje činjenica da je formiranjem ogromne vodene površine u pustinji znatno povećan broj ptica, sisara, reptila i vodozemaca koji nastanjuju oblast. Blizina čuvenog Velikog stepeništa, jedinstvene stenske formacije koja praktično predstavlja kratak kurs geološke istorije Zemlje u malom, doprinela je popularnosti jezera među ljubiteljima prirode. Zbog svega toga jezero je proglašenom Nacionalnim parkom i pod specijalnim je režimima zaštite prirode.

Pored jedinstvene istorije nastanka i prelepog prirodnog okruženja koje ga krasi Jezero Pauel privlači posetioce i veoma interesantnim visećim mostom na brani Glen ali i činjenicom da je jedno od najvećih inžinjerskih dostignuća na svetu. Uz večitu dilemu da li je njegova izgradnja bila ekološki opravdana ili ne ostaje nam da uživamo u onome što prostor oko jezera Pauel danas predstavlja.

Geografija

Davno u srednjm veku nastala je "Raška" preteča današnje srpske države. Vremenom njen oblik, veličina i ime su se menjali. Sličnu sudbinu dele mnoge države!

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.