Paleovulkanski reljef Srbije

Kao svedoci i dokaz vulkanskih aktivnosti ovih prostora ostale su ogromne mase eruptivnih stena i piroklastičnog materijala. Ipak, usled dugogodišnjeg uticaja erozivnih procesa stari vulkanski reljef je izmenjen gotovo do granica neprepoznatljivosti, tako da njihov egzaktan izgled i veličina teško mogu da se precizno rekonstruišu.

Ostaci vulkanskog reljefa u Srbiji su najvidljiviji u 3 odvojene zone.

Prva je Kosovsko-kopaoničko-rudnička u kojoj se izdvajaju tri stara vulkana; Mrkonjski Vis, Veletin i Zvečan. Krater Đurđevih stupova nedaleko od N.Pazara još je jedan u nizu ostataka vulkanskih aktivnosti ovog kraja.

U Crnorečkoj kotlini (sliv Crnog Timoka) između planina Starice, Kučaja, Rtnja i Tupižnice pronađene su velike količine andenzita i dacita. To je poznati „Timočki andenzitski masiv“ Istočne Srbije. Kupasta paleovulkanska uzvišenjan su poređana u nizove od kojih je najpoznatiji niz Tilva Njagre. Glavna kupa Tilva Njagde doseže visinu od 700 m.

Treća zona je dolina Južne Morave, najmanje istražena i proučena.

Naučna istraživanja pokazuju da su sve vulkanske aktivnosti u našoj zemlji odavno završene i da ne postoji mogućnost ponovnog pojavljivanja aktivnog vulkanizma.

Na Balkanskom poluostrvu postoji samo jedna aktivna, postvulkanska pojava. Nalazi se u Makedoniji u blizini sela Kosela. U pitanju je minijaturni krater prečnika 50 cm a dubine 30 cm iz kojeg izbijaju ugljen-dioksid i sumpor-vodonik. Posle kiše voda koje sa nakupi u krateru ključa usled gasova koji izbijaju. Shodno svom izgledu krater nosi naziv Duvalo.

Izvori fotografija: www.akademskikrug.rs/ , www.geografija-mouse.blogspot.rs

Ključne reči: planina srbija vulkan evropa

Geografija

Od simpatičnih i romantičnih do šaljivih i neverovatnih. Svi svetski gradovi nose neki nadimak. A da li ih oni opisuju na pravi način?

Zašto je Francuska jedna od omiljenih turističkih destinacija turistima sa svih meridijana delom vam može odgonetnuti čarobna dolina reke Dordonje

Ako vam ime Dolina smrti deluje pretenciozno imajte na umu da ovaj prostor drži tri rekorda; najtoplije, najsuvlje i najniže mesto Severne Amerike

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.