Ovo su neke od najčešćih geografskih zabluda

Da li nas mape lažu? Možda je to prejaka reč ali činjenica je da nijedna mapa ne prikazuje realno svoj sadržaj. Razlog je nemogućnost prenošenja sfernog (geoidnog, da se izrazimo terminološki pravilno) oblika Zemlje na dvodimenzinalan papir, odnosno mapu. Taj problem se rešava upotrebom kartografskih projekcija koje deformišu izgled nekih svojih elemenata. Kao posledica toga na većini karata recimo Grenland izgleda višestruko veće, više podsećajući na kontinent nego na arhipelag. Kada smo već kod ove teme napomenućemo da Zemlja nema savršeni oblik sfere odnosno lopte - prečnik iz pravca sever-jug nešto je manji nego iz pravca zapad-istok.

Mnogi će se začuditi činjenicom da Portoriko nije samostalna država. Iako se nalazi duboko u Karipskom moru on je prekomorska teritorija pod upravom SAD-a. Slična greška se pojavljuje i kod Bermuda koju su deo Ujedinjenog Kraljevstva. Greši se i kod razlikovanja pojmova Ujedinjeno Kraljevstvo i Velika Britanija.

Pretpostavka da najveći ili najpoznatiji grad mora biti i prestonica neke države rezlog je zašto kao po pravilu svi grešimo pojedine glavne gradove. Slično tome pretpostavka da sve pustinje imaju ekstremno visoke temperature vazduha daleko je od istine. Nedostatak padavina glavna je zajednička odlika svih pustinja sveta. Zaleđene antarktičke doline takođe su velike pustinje iako su u njima temperature vazduha duboko ispod nule.

Možda je najlepša geografska zabluda da se Kineski zid vidi iz svemira. Uprkos impozantnoj dužini zid je previše tanak da bi bio vidljiv sa tako velikih razdaljina.

Egipat je celom svojom površinom afrička država. Greška! Mali deo Egipta na Sinajskom poluostrvu nalazi se na azijskom kontninentu. Isto tako Afganistan je geografski gledano zemlja Centralne Azije iako ga političko-privredne konotacije usko vezuju za područje Bliskog istoka.

Na pitanje koja država sveta je najsevernija prvo pomislimo na Rusiju, Kanadu ili Norvešku. Najsevernije kopno na svetu pripada Kraljevini Danskoj...

Ključne reči: azija karibi evropa ostrvo

Geografija

Davno u srednjm veku nastala je "Raška" preteča današnje srpske države. Vremenom njen oblik, veličina i ime su se menjali. Sličnu sudbinu dele mnoge države!

Dugi karavani na lenjim kamilama koje jašu tuarezi u plavim odorama kroz nepregledan pesak koji počinje da se kovitla najčešća je asocijacija na pomen Sahare

Usred plodne i živopisne kalifornijske ravnice Zemlja se cepa na dva dela uz gromoglasno podrhtavanje tla

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.