Okrug Keri, irski raj

Jedna od najlepših i najsadržajnijih turističkih tura Evrope vodi kroz ovu irsku regiju, regiju savršene prirode, ogromnog kulturno-istorijskog nasleđa i besprekorne turističke infrastrukture.

Okrug Keri, Irska / Rigf of Kerry, Ireland #ireland #irska #ringofkerry #tourism #destination #odmor #putovanja #travel #traditional #beautiful #mountain #village #nature #tour

A post shared by ZanimljivaGeografija.com (@zanimljivageografija) on

Oko poluostrva Iverag

Put oko poluostrva Iverag zapravo je put oko Okruga Keri. Put koji mnogi nazivaju “zeleni put”. Ime je dobio po “milon” nijansi zelene boje koje karakterišu prirodu istorijske Grofovije Keri u Irskoj. A priroda joj je podarila sve, od plaža koje zapljuskuje Atlantski okean, preko mirnih i plodnih ravnica do visokih planina pokrivenih snegom.

U reljefu regije osetno se razlikuju dve zone, ravničarski severni i istočni deo te planinski južni i zapadni. I zaista je teško odrediti koji deo je lepši. Zatalasano ravničarsko područje sa bezbroj nijansi zelenih boja obiluje plodnim zemljištem. Karakteristična tradicionalna poljoprivredna proizvodnja, osim što hrani grofoviju i deo Irske izvan nje, postala je popularna turistička aktivnost zbog koje mnogi turisti hrle iz gradova ne bi li osetili bar deo mirne seoske atmosfere. Sa druge strane, neke od najlepših evropskih plaža zapljuskuje Atlantski okean i njegova topla golfska struja a tik iznad plaže izdižu se visoke planine po kojima stada ovaca neometano uživaju u izobilju hrane podsećajući nas kako je život u Irskoj izgledao pre jednog ili dva veka.

Šta raditi u Okrugu Keri

Mnogima obilazak savršene prirode i neće biti dovoljan razlog da se upute na ovu turu. Srećom ova turistička regija ima da ponudu mnogo više od toga. Aktivnosti poput golfa, najrazličitijih sportova na vodi, biciklizma, pešačenja, planinarenja, pecanja na obali okeana kao i na brzim planinskim rečicama, jahanja i mnoge druge u ponudi su vam praktično na svakom koraku. Toplo se preporučuje obilazak bogatog kulturno-istorijskog nasleđa. Ostaci tvrđava iz gvozdenog i bronzanog doba, dokazi prve pismenosti na britanskim ostrvima zabeležene na kamenim stubovima poznatim pod imenom Ogam, mnoštvo starih manastira koji potiču iz perioda pre 15-og veka ili ostaci starih kamenih zamkova od kojih neki premašuju jedan milenijum starosti samo su deo arheološkog nasleđa ove regije. Krestarenja uz obalu Okruga daće vam drugačiju perspektivu i upotpuniti doivljaj turističkog raja Irske.

Ono čime Okrug Keri dodatno privlači posetioce jeste fantastična baza smeštajnih kapaciteta. Počevši od velikih hotela smeštenih na plažama sa belim peskom koji omogućavaju klasičan morski turizam, preko domaćinstava u unutrašnjosti koja će vam ponuditi apsolutni doživljaj žovota u irskom selu sve do planinarskih domova smeštenih u zaštićenim područjima prelepih planinskih predela  Keri nudi svima po nešto. Višedecenijska turistička tradicija i izvanredno obučeno osoblje pomoćiće da se potpuno usmerite uživanju i upznavanju čari turističke destinacije. Lokalni turistički radnici tvrde da je Okrug Keri jedno od najčešće fotografisanih područja na svetu. Jedan pogled I nije teško poverovati u to…

Geografija

Davno u srednjm veku nastala je "Raška" preteča današnje srpske države. Vremenom njen oblik, veličina i ime su se menjali. Sličnu sudbinu dele mnoge države!

Osim laskave titule najviše planine sveta Himalaji i Mont Everest imaju još mnogo čime da se ponose. Prelepa i netaknuta priroda najviše ta;ke sveta oduzima dah

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.