Obala Amalfi, najlepša u Italiji

Južnom stranom Sorentinskog poluostrva, južno od Napuljskog zaliva, pruža se 40 km obale poznate pod nazivom Amalfi. Mnogi veruju da je ovaj komadić raja na sudaru „čizme“ i Tirenskog mora najlepša obala čitave Italije.

Kao sa razglednice

Pribijena uz oštre litica planine Latari koje naglo zaranjaju preko 200 m u tirkizno plave boje Tirenskog mora pruža se božanstvena Amalfi obala. Oštri stenoviti grebeni seku obalu formirajući bezbroj malih, naizgled divljih i neprijateljskih, prelepih zaliva. Mnoštvo tajnovitih uvala i pećina kriju se praktično posle svake krivine. Iza svake stene oduševiće vas  novi pogled na stara ribarska sela, na Tirensko more, čak i na krovove razbacanih kuća, hotela i restorena.

Amalfi nekada i sada

Istoimeni gradić Amalfi bio je i ostao centar dešavanja u regiji. Danas je on mahom naseljen imućnijim stanovnicima čije šarene rezidencije oličavaju finansijsku moć svojih vlasnika. Bezbroj stepenica, prolaza i arkada spaja kuće, živahne barove i luksuzne restorane razbacane među stenama. Savremeni turizam vratio je tek deo stare slave i bogatstva kojim je regija nekada raspolagala. U davna vremena Amalfi  je bio glavni pomorski centar a sam gradić je brojao preko 70.000 stanovnika. Posle perioda stagnacije usledio je preporod. Savršena lokacija za uživanje, odmor i rekreaciju brzo je privukla mnoštvo turista,  a vremenom se iskristalisala kao destinacija za one sa većom platežnom moći.

Lokalno stanovništvo je svesno istorije i tradicije ali i lepote kojom njihov Amalfi raspolaže. Rado će vas svakomn prilikom podsetiti na dane stare slave i činjenicu da je put uz obalu izgrađen još 1.850. godine. Pohvaliće se i podatkom da apsolutno svako naseljeno mesto u regiji ima direktan pogled na more.

Ako vam se posreći da posetite Amalfi nikako ne prepostite da prošetate Stazom Bogova  i prelepim predelom od Positana do Prajana kao i da obiđete vile Rufolo i Čimbrone koja ima zadivljujući vrt. Zaljubljenicima u istoriju se nudi izlet do stare fabrike papira a možda i najlepši jeste onaj koji se organizuje do božanstvenog ostrva Kapri. Ako niste od onih koji dobro podnose gužvu preskočite mesece letnje sezone i uživjte tokom proleća ili jeseni na najlepšoj italijanskoj obali.

Geografija

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.