Obala Amalfi, najlepša u Italiji

Južnom stranom Sorentinskog poluostrva, južno od Napuljskog zaliva, pruža se 40 km obale poznate pod nazivom Amalfi. Mnogi veruju da je ovaj komadić raja na sudaru „čizme“ i Tirenskog mora najlepša obala čitave Italije.

Kao sa razglednice

Pribijena uz oštre litica planine Latari koje naglo zaranjaju preko 200 m u tirkizno plave boje Tirenskog mora pruža se božanstvena Amalfi obala. Oštri stenoviti grebeni seku obalu formirajući bezbroj malih, naizgled divljih i neprijateljskih, prelepih zaliva. Mnoštvo tajnovitih uvala i pećina kriju se praktično posle svake krivine. Iza svake stene oduševiće vas  novi pogled na stara ribarska sela, na Tirensko more, čak i na krovove razbacanih kuća, hotela i restorena.

Amalfi nekada i sada

Istoimeni gradić Amalfi bio je i ostao centar dešavanja u regiji. Danas je on mahom naseljen imućnijim stanovnicima čije šarene rezidencije oličavaju finansijsku moć svojih vlasnika. Bezbroj stepenica, prolaza i arkada spaja kuće, živahne barove i luksuzne restorane razbacane među stenama. Savremeni turizam vratio je tek deo stare slave i bogatstva kojim je regija nekada raspolagala. U davna vremena Amalfi  je bio glavni pomorski centar a sam gradić je brojao preko 70.000 stanovnika. Posle perioda stagnacije usledio je preporod. Savršena lokacija za uživanje, odmor i rekreaciju brzo je privukla mnoštvo turista,  a vremenom se iskristalisala kao destinacija za one sa većom platežnom moći.

Lokalno stanovništvo je svesno istorije i tradicije ali i lepote kojom njihov Amalfi raspolaže. Rado će vas svakomn prilikom podsetiti na dane stare slave i činjenicu da je put uz obalu izgrađen još 1.850. godine. Pohvaliće se i podatkom da apsolutno svako naseljeno mesto u regiji ima direktan pogled na more.

Ako vam se posreći da posetite Amalfi nikako ne prepostite da prošetate Stazom Bogova  i prelepim predelom od Positana do Prajana kao i da obiđete vile Rufolo i Čimbrone koja ima zadivljujući vrt. Zaljubljenicima u istoriju se nudi izlet do stare fabrike papira a možda i najlepši jeste onaj koji se organizuje do božanstvenog ostrva Kapri. Ako niste od onih koji dobro podnose gužvu preskočite mesece letnje sezone i uživjte tokom proleća ili jeseni na najlepšoj italijanskoj obali.

Geografija

Zemljin verni pratilac već milijardama godina nije samo satelit koji kruže oko nje. Mnogi procesi na našoj planeti direktno zavise od sila Meseca...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.