Najstrašniji aerodromi na svetu

Avionska pista na Antarktiku nije izgrađane od asfalta, betona ili nekog sličnog tvrdog materijala. Ova „pista“ je zapravo običan led!!! Opasnost da led pukne pod težinom aviona je konstantna. Zapravo, pre nekoliko godina, pista se bukvalno topila, tako da su letovi koji su bili zakazani za sletanje na nju  otkazani ili preusmereni. Zarad bezbednosti pilotima se preporučuje da izbegavaju agresivna sletanja i da se trude da pri prizemljenju aviona ne zapadaju više od 10 cm u dubinu ledene piste.

Mali prostor koji poseduje britanska teritorija na španskoj obali – Gibraltar, primorao je vlasti da avionsku pistu adaptiraju uslovima na terenu. Njihovo rešenje je da pista preseca jedini autoput koji prolazi kroz Gibraltar. Iako postoje barijere koje blokiraju saobraćaj osećaj je sličan onom kada prolazite saobraćajem operećeni pružni prelaz.

Nemojte biti uznemireni ako osetite da avion pravi oštar zaoket dok se približavate aerodromu na portugalskom ostrvu Madeira. Pista ovog aerodroma je izuzetno kratka. Kada avion počne da sleće pravo sa okeana se provlači među visoke planine što prouzrokuje snažne turbulencije.

Kada je Kineski aerodrom Daocheng Iading nedavno započeo sa radom, on je zamenio tibetanski aerodrom Kamdo Bamda kao aerodrom na najvećoj visini na svetu. Ipak čini se da je Kamdo Bamda i dalje prilično dobar kandidat za najstrašniji aerodrom na svetu!

Pista se nalazi na visini od oko 4300 m iznad nivoa mora i skoro 3,5 kilometara je duga. Putovanje na velikim visinama je inače veoma opasno, a i sletanje je izuzetno teško. Kada tome dodamo nepovojne klimatske uslove koji vladaju na Tibetu jasno je zašto je ova pista našla mesto na našoj listi.

Pista na Juancho E. Irauskuin aerodromu (ostrvo Saba) ne dozvoljava pilotu ni najmanji prostor za grešku. Ako se samo malo produžu putanja sletanja, avion će završiti u okeanu ispod. Vetrovit planinski teren nimalo ne olakšava sletanje. Srećom, na ovom aerodromu još uvek nije zabeležen ni jedan veći incident.

Možda je najstrašnija pista Matekane Air Strip aerodroma u Lesotou. Jedinstvena je u svetu po tome što se pista završava na kraju visoke litice. Prilikom poletanja aviona umesto da se vinete u visine prvo vam sledi strmoglavi pad sa litice pa tek onda početak pravog letenja. Aerodrom za najhrabrije.

Među strašnije aerodrome spada i onaj na Grenlandu gde avion proleće kroz uzani fjord i na pistu sleće posle naglog zaokreta od 90 okao i aerodrom u Kečukanu na Aljasci gde je pista uvučena u uzanu zonu između planina sa jedne i okeana sa druge strane. Ako niste ljubitelj adrenalinskih poduhvata možda se pre Vašeg sledećeg putovanja trebate dobro raspitati gde će Vaš avion sleteti. Ako pak jeste ljubitelj, možda ćete namerno odabrati jedan od pomenutih...

Geografija

Od simpatičnih i romantičnih do šaljivih i neverovatnih. Svi svetski gradovi nose neki nadimak. A da li ih oni opisuju na pravi način?

U čast australijskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu izgrađen je Veliki okeanski put, jedan od putnih pravaca sa najlepšim vidicima na našoj planeti

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.