Malta, između Afrike i Evrope

Na manje od 100 km od Sicilje i tek oko 300 km od kopnenog dela Afrike smeštena je Malta, prelepa ostrvska država zanimljive istorije i kulture.

Plaza na Malti / Beach in Malta #odmor #destinacija #putovanja #europe #islands #paradise #italy #castle #romantic #beach #beautiful #sea #waves #sky

A post shared by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Republika Malta

Republiku Maltu čini ostrvska grupa usred Sredozemnog mora od kojih su samo 3 najveća naseljena. Saobraćajno-geografski i strateški položaj učinili su ovu malu državu (manje od pola miliona stanovnika) veoma važnom ali prouzroukovali i mnoge nevolje i ratove kroz njenu istoriju. Tragove naseljenosti na Malti nalazimo neprekidno od 5.200. godine p.n.e. kada su je naselili pripadnci plemena Sikanaca, došljaka sa Sicilije. Kroz istoriju njom su vladali Feničani, Rimljani, Fatimidi i mnogi drugi zaključno sa Britancima od kojih su se odvojili i dobili nezavisnost konačno 1964. godine. Žrtveni oltari, keramički predmeti stari više milenijuma i dobro očuvani antički spomenici i građevine deo su turističke ponude Malte.

A mešani uticaji mnogobrojnih naroda koji su tokom istorije naseljavali Maltu stvorili su jedinstvenu kulturu koja danas krasi ostrva. Maltežanska književnost, muzika, gastronimija i samo stanovništvo produkt su tog jedinstvenog miksa različitih svetskih kultura.

Talasasta brdašca prekrivena gustom travnatom podlogom i mirna razuđena obala sa mnoštvom prirodnih zaliva karakteristični su pejzaži Malte. Blaga mediteranska klima u kombinaciji sa uređenim peskovitim plažama učinili su Maltu popularnim letovalištem među Evropljanima.

La Valeta

Glavni grad Malte posebno pleni lepotom i bogatim nasleđem. (La) Valeta je barokni utvrđeni grad na visokom stenovitom poluostrvu okružen sa 3 strane prelepim lukama. Daleke 1530. red vitezova svetog Jovana naseljava se na ovaj prostor i odmah uviđaju njegov strateški značaj. Ubrzo se podižu prva utvrđena a grad je poneo ime po jednom od osnivača. Prastara utvrđenja, uske popločane ulice, fonane i barokna arhitektura samo su deo onoga što La Valeta krije. Katedrala svetog Jovana izdvaja se lepotom i raskošem i obavezno je posetite ako doputujete na Maltu. Uz nju ponos grada je i jedno od najstaijih evropskh pozorišta koje se još uvek koristi, pozorište Manoel iz 1731. godine. U La Valeti ćete biti u prilici da pogledate  i mnogobrojna umetnika dela koja su kreirali umetnički geniji poput Karavađa. Ono što posebno oduševljava u gradu je da je to zapavo veoma živo i dinamično mesto iako izgledom podseća na veliki muzej.

Retko koja evropska država može da se pohvali spojem kulturno-istoriskog nasleđa i prirodnih lepota kao što to može Malta. A sve to posebno dobija na značaju kada se pogleda koliko je ona i površinski i populaciono mala država. Zaključak je da je sa punim pravom jedna od omiljenih destinacija Evrope. 

Geografija

Skoro sva slatka voda sveta i mnoge tajne njegove istorije zarobljene su na najjužnijem, najokrutnijem i najmanje ispitanom kontinentu

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.