Magmatske intruzije, najveći dokazi vulkanizma na površini

Malo je poznato da prilikom vulkanskih aktivnosti samo manji deo magme se izlije na površinu Zemlje. Veći deo magme se hladi i kristališe ispod površne stvarajući magmatske intruzije. Stene koje nastaju ovim procesom, a u koje spadaju tzv. batoliti, dajkovi i silovi, postaju vidljivi tek pošto ih erozivni procesi oslobode i „izbace“ na površinu.

Nastanak

Najprostije rečeno magmatske intruzije nastaju očvršćavanjem tečne magme usled njenog hlađenja, izdvajanja gasova i kristalizacijom. U zavisnosti od hemijskog sastava magma može biti granitna ili bazaltna. Granitne magme odlikuje nešto veća gustina. Prilikom izlivanja ova magma se najčešće probija kroz stene Zemljine kore gurajući ih u stranu. Ređe se dešava da se velike količine podzemnih stena otope i sjedine sa magmom formirajući velike stenske blokove. Za razliku od nje bazaltna magma je tečnije što joj pruža prilku da se utisne u pukotine u stenama Zemljine kore. Najčešće se njenim hlađenjem formiraju slojevi magmatskih stena između starijih sedimentnih blokova.

Najpoznatiji primeri intruzivnih stena

Različiti tipovi vulkana koji izbacuju magmu različitih karakteristika, njihov sudar sa mnogobrojnim tipovima sedimentnih stena i najrazličitiji erozivni procesi koji utiču na već formirane stene uslovili su nastanak brojnih intruzivnih stena koji su svojim izgledom postali zaštitini znak svoje uže i šire okoline.

Djavolja kula u Dakoti (SAD) jedna je od najčuvenijih stena na svetu. Erozivni procesi koji deluju na ovu stenu visoku 246 m već 40 miliona godina učinili su je veoma privlačnom i omiljenom za turiste. Penjačima uz stene ona je jedna od omiljenih destinacija a fotografije stene u zalazak ili izlazak Sunca jedan je od omiljenih motiva zaljubljenicima u prirodu...

 

Djavolja kula, Dakota, SAD #putovanje #odmor #destinacija #usa

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Šećerna glava, iznad ulaza u zaliv Gvanabera, Rio de Ženeiro jedna je od starijih stena sa procenjenom starošću od oko 800 miliona godina. Predstavllja jedan od turističkih simbola grada i na nju se turisti mogu popeti žičarom ili tramvajem.

Jedan od najvećih rudnika bakra na svetu Čukvikamata takođe je stena ovog tipa...

Na nekima od njih izgrađeni su gradovi i trvrđave poput Kasl Rok-a u Edinburgu u Škotskoj, neki su prekriveni dinama poput stene Air u afričkoj Sahari a nekii slojem snega i leda poput Skaergarda na Grenlandu...

Ključne reči: vulkan evropa amerika afrika stena

Geografija

Ural, stara i u velikoj meri erodirana planina, formira pravolinijski planinski lanac u vidu bedema kiji deli (ili spaja) dva kontinenta, dve kulture, dva sveta

Od simpatičnih i romantičnih do šaljivih i neverovatnih. Svi svetski gradovi nose neki nadimak. A da li ih oni opisuju na pravi način?

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.