Kilimandžaro, krov Afrike

U severo-istočnoj Tanzaniji, u istočnim delu Velike rasedne doline Afrike diže se jedan od najčuvenijih vulkana sveta, 5895 m visoki Kilimandžaro.

Nastanak i geografske karakteristike vulkana

Planina Kilimandžaro spada u relativno mlade planine. Procenjuje se da je njen nastanak trajao od pre 1,8 miliona godina do pre 10.000 godina. Ovaj vulkan je jedan od onih čiji se nastanak vezuje za formiranje istočniog dela Velike rasedne doline. Veruje se, ipak,  da su neki od kratera znatno mlađi.

Između visokih vrhova Kilimandžara smeštena je visoravan „Sedlo“ čuvena po tome što predstavlja najveće područje pod tundrama u Africi, zauzimajući oko 3.600 hektara.

Složena izdužena kupa Kilimandžara od preko 50 km sastojise od 3 izdvojena vulkana. Kibo je centralna i najviša kupa koja se izdiže uzmeđu druge dve, Šire i Mavenzi. Na njenom vrhu se nalazi kaldera prekrivena ledenim pokrivačem. U unutrašnjem delu ove kaldere nalazi se unutrašnji krater poznat kao Pepeljasta jama. Na vulkanu se može pronaći i više od 250 lavičnih i kupa od šljake .

Novije aktivnosti vulkana

Aktivnosti vulkana u poslednje vreme se vezuju isključivo za fumarole oko najveće kupe Kibo. Nema indikacija da se može očekivati veća aktivnost u budućnosti. Ipak, naučnici su izračunali da magma teče na svega 400 m od vrha kratera što na neku način upozorava da je sve moguće. Pogotovo, ako se veruje lokalnim legendama koje kažu da je bilo pravih vulkanskih aktivnosti pre oko 170 godina.

Jedinstveni eko-sistem okoline vulkana

Položaj na oko 300 km udaljenosti od ekvatora i velika visina koju ima uslovili su da se oko Kilimandžara formira jedinstveni eko-sistem zavistan od njega. Temperaturne razlike su velike i biljni i životinjski svet je prilagođen takvim uslovima. Ljudske zajednice, flora i fauna koje žive u podnožju planine zavise direktno od vode koju dobijaju otapanjem ledenog pokrivača sa vrha planine. Globalno zagrevanje ima za posledicu da je oko 80 % ledenog pokrivača nepovratno iščezlo a pretpostavlja se da će se sav led otopiti do 2030. Ako se ove pretpostavke obistine egzistencija živog sveta okoline vulkana biće ozbiljno ugrožena.

„Snegovi Kilimandžara“

Ova autobiografska knjiga Ernesta Hemingveja i istoimeni filmski klasik iz 1952. u kome glavne uoge igraju čuveni glumci Gregori Pek i Ava Gardner proslavili su Kilimandžaro i približili ga širokim narodnim masama izvan afričkog kontinenta.

Već decenijama zaljubljenici u prirodu hitaju u Afriku na safari ture a bi uživali u prirodi i posmatrali neke od najneobičnijih životinja u njihovom prirodnom okruženju. Okolina Kilmandžara jedna je od omiljinih destinacija, a neke od prizora koji Vas tamo očekije možete videti u ovoj galeriji...

Ključne reči: planina vulkan afrika

Geografija

Ural, stara i u velikoj meri erodirana planina, formira pravolinijski planinski lanac u vidu bedema kiji deli (ili spaja) dva kontinenta, dve kulture, dva sveta

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.