Inari, ukras Laponije

Poznato je da Finska nosi nadimak „zemlja jezera“. Ime je opravdano budući da nijedna evropska država ne može da se pohvali tolikim brojem jezera. Među naizgled bezbrojnim izdvaja se Inari. Najveće je, jedno od najlepših i preko predanja i legendi neraskidivo povezano sa finskim narodom.

U srcu Laponije

Iako duboko unutar polarnog kruga Laponija nije ledom okovana pustinja, kao što bismo očekivali. Topli kraci golfske struje zapljuskuju njene obale doprinoseći formiranju blage klime povoljne za razvoj bogatog biljnog i životinjskog sveta. Čitava Laponija je pod gustim šumama, ispresecana bezbrojnim brzim i bistrim rekama i mnoštvom jezera u koja se one ulivaju. Prelepi pejzaž upotpunjuju močvarna područja bogata živim svetom.

Najveće među brojnim jezerima jeste Inari, ogromna mirna vodena površina iz koje izranjaju manja i veća ostrva prekrivena šumom. Ukupno preko 3.000 ostrva, od kojih su neka dovoljno velika da se na njima formira manje naseleja dok su neka tek poveća stena, izranjaju  iz vode. Istočno i severno od jezera pruža se ogromno močvarno prostranstvo ispresecano divljinom gustih borovih šuma kojima tumaraju losovi, planinske kune i risovi.

Jezero je ledničkog porekla, nastalo u dolini koju su glečeri izdubili pre više od 10.000 godina. Najveća dubina jezera dostiže 97 m a stari Laponci su vekovima ispredali bajke o tome kako je jezero „duboko koliko i dugačko“.

Severno od luke Inari na malom ostvu Uko drevni stanovnici Laponije ostavljali su bogate darove bogovima. I dan danas, doduše manji broj njih, poštuje ovaj običaj. Možda im ta verovanja i običaji pomažu da prežive šest meseci pod snegom i ledom Laponije.

Bogatstvo prirode

Pomenute tople morske struje razlog su zašto je klima oko jezera Inari toplija nego u nekim mestima koja su 1.000 km južnije. U ovoj blagoj klimi uspeva narandžasta kupina, namirnica od kojih generacije Laponaca prave pekmez ali i čuveni „laka“ liker. Klima pogoduje i razvoju ribljeg sveta pa je Inari prebogat klenovima, pastrmkom, belicom, grgečom itd. To dovodi mnoge ptice selice na obale jezera da se goste ukusnom ribom pa je neretko moguće pronaći i ogromna jata čigri , čiopi i drugih ptica.

A da se ne bismo previše opustili zima na jezeru Inari nas podseća da se nalazimo duboko u arktičkom krugu. Ledom okovanano jezero sa snegom pokrivenim ostrvima koja prkosno vire iznad ledene površine prelep su pejzaž i raj za fotografe i ljubitelje zimskih čarolija. U tim hladnim zimskim noćima vam preostaje da se opustite i prepustite čaroliji. Možda vam se posreći i ugledate Deda Mraza jer ipak je Laponija njegov dom.

Geografija

U čast australijskim vojnicima stradalim u Prvom svetskom ratu izgrađen je Veliki okeanski put, jedan od putnih pravaca sa najlepšim vidicima na našoj planeti

Poznato je da nema aktivnih vulkana na teritoriji Srbije. Ali je manje poznato da je na teritoriji naše zemlje u geološkoj prošlosti bilo itekako vatreno.

Zemljin verni pratilac već milijardama godina nije samo satelit koji kruže oko nje. Mnogi procesi na našoj planeti direktno zavise od sila Meseca...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.