Iguasu vodopadi, viši od Nijagarinih, širi od Viktorijinih

Gde su smešteni Iguasu vodopadi

Nedaleko od obale Atlantskog okeana, na nadmorskoj visini od 1.300 m na planinskom vencu Sera du Mar izvire reka Iguasu, dugačka više od 500 km. Ova reka još od samog izvorišta prelazi prepreke u vidu planina, i uspešno ih zaobilazi na svom putu do ušća u Paranu, u blizini Foz du Iguasua u Brazilu, Sijudad del Estea u Paragvaju i Puerto Iguasua u Argentini. Sa litica moćnog vulkanskog platoa visine od oko 70 m voda se obrušova svom svojom snagom. Ovaj plato se prostire na čak četri jućnoameričke države; Brazil, Argentina, Paragvaj i Urugvaj, i zauzima površinu od fascinantnih 1.000.000 km2, što ga ubraja u jedan od najveličanstvenijih vodopada na svetu, i čini ga jednim od 7 svetskih čuda.

Neki od najlepših pejzaža planete

Plato je nastao vulkanskim aktivnostima, koje su ostavile veliki prasak u zemlji. Procenjuje se da je na mestu vodopada pre oko 135 miliona godila tekla lava. Oko vodopada se prostiru dva nacionalna parka, jedan sa brazilske drugi sa argetinske strane. Sa brazilske strane polukružnog vodopada pruža se neverovatan panoramski pogled na prirodne lepote ovog mesta. U sezoni kiša voda se preliva sa više od 270 pojedinačnih slapova i time stvara gromoglasnu vodenu zavesu, kroz koju se prelije oko 6.500 m3 vode svake sekunde. Sunčanih dana, možete videti fantastičan odsjaj bezbroj duga, kako se razlivaju duž vodene površine. Obim vodopada se znatno smanji u toku sušnih perioda. jedan od njih je bio i 2014. godine kada se prelivalo svega oko 300 m3 u 150 slapova. Ali to ga ne čini manje lepim i zanosnim.

Postoji legenda o nastanku ovih fantastičnih vodopada koja potiče još iz davnina i kaže da je Bog imao nameru da oženi predivnu devojku Naipi, koja je pobegla sa svojim ljubavnikom u kanuu. Bog je u svom gnevu odlučio da ih kazni tako što je rascepio reku stvorivši vodopad i tako ih osudio na večni pad. Lokalni meštani Iguasu nazivaju “gromoglasna reka”.

Na mestu gde dostiže širinu od oko 2 km reka se račva u brojne pritoke koje krivudaju oko razbacanih ostrvaca u podnožju ovog moćnog vodopada, strvaca koja su nastala od komada lave koji su se otkidali sa vulkanske litice. Procenjuje se da se ovaj vodopad nekada nalazio na ušću reke Iguasu i Parane, ali je voda svojom snagom izdubila svoj put i obrazovala vodeni kanal dužine 28 km i dubine 80 m. U podnožju je most koji vodi ka Argentini. Vodopadi se nalaze u samom srcu nacionalnog parka, u džunglama Parane…

Iguasu nisu samo vodopadi

Nacionalni park obiluje biljnim i životinjskim vrstama, razlikuju se nekoliko vegetacionih zona od visokog drveća čije se krošnje nalaze na 30 m preko srednjeg i niskog rastinja pa sve do biljnih vrsta na samom tlu.  U nacionalnom parku postoji drvo koje se izdvaja  svojom lepotom. Sa visinom od preko 40 m i obimom stable od skoro 2 m drvo džakaranda dominira oblašću. Patuljaste palme opstaju u gustijim, mračnijim delovima parka. U parku ukupnoegzistira preko 2.000 biljnih vrsta među kojima se nalaze i ljiljani, paprati, puzavice, više od 60 vrsta orhideja, bromelije...Najbliži deo vodopada ima jako vlažnu klimu u čijem staništu uspevaa kopal, koje ima viseće grane sa bakarnocrvenim pupoljcima.

Iguasu vodopadi, Brazil/Argentina #odmor #destinacija #putovanja #waterfall #brasil #argentina #beautiful

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Što se tiče životinjskog sveta on je podjednako raznovrstan i bogat kao i biljni. Ovde boravi 68 vrsta sisara, 18 vrsta vodozemaca, 38 vrsta gmizavaca, i ono čime se domaćini posebno diče je 422 vrste ptica, čak 44 odsto vrsta koje postoje u Argentini je nastanjeno u ovim predelima, uključujući i šarene papagaje, tukane, detliće i kolibrije. Jedna od najlepših ptica je čiopa.Veliki brojživotinjskih vrsta se ubrajaju u ugrožene kao što su džinovska vidra, neotropska rečna vidra, jaguar, ocelot, veliki mravojed, američki tapir, rakuni, koati...

Geografija

Usred plodne i živopisne kalifornijske ravnice Zemlja se cepa na dva dela uz gromoglasno podrhtavanje tla

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.