Huanlung, najlepši pejzaži Kine

Priroda je bila darežljiva prema Sičanu što potvrđuje nadimak koji od davnina nosi ovaj predeo – „zemlja izobilja“.

Jesenje boje u Kini #odmor #destinacija #putovanja #nature #beautiful #asia #china #nature #landscape #nationalpark #lake #forrest

A post shared by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Prelepi Sičuan

Sa jedne strane Tibetanska visoravan sa druge tri ogromne klisure i velika reka Jangce a u sredini najlepše što priroda Kine ima da punudi, zemlja izobilja – Sičuan. Čak tri lokaliteta sa ovog prostora zauzela su svoja mesta na listi prirodne i kulturne baštine. Prva je oblast naučnog i kulturno-istorijskog značaja pod nazivom Đudžajgou. Potom, prirodne lepote planine Emej  zajedno sa panoramskom oblasti Lešanskog džinovskog bude kao i slikovita dolina Huanlung.

Predeo  jedinstvenih pejzaža                   

Na površini od oko 700 km2 pruža se dolina Huanlung, objedinjujući dve klisure, jednu istoumeni i klisuru Muni. Nezagađeni jedinstveni prirodni ambijent koji čine prastare šume i gotovo legendarna prirodna bogatstva učinili su ovaj predeo prepoznatljivim i neponovljivim. Veličanstvene smaragdne reke koje presecaju šume najrazličitijih boja, sa bajkovitim slapovima samo su deo prirodne scenografije ovog kraja. Ružičasta tibetanska sela smeštena tik ispod snežnih vrhova okolnih planina koji svetlucaju poput dragulja doprineli su da predeo ponese nadimak „Planinska zemlja vila“.

Dolina žutog zmaja

Sam prevod imena doline Huanlung bi bio „dolina žutog zmaja“. Legenda kaže da je pre 4 milienijuma žuti zmaj pomogao kralju Sjajuu da preusmeri vodenu stihiju od svog kraljevstva ka moru, na taj način stvorivši dolinu reke Minđang. Žuta boja taloga kalcijum-karbonata i zlatne nijanse vode neodoljivo podsećaju na rep žutog zmaja. U znak zahvalnosti zmaju na pomoći izgrađen je i hram u njegovu čast.

Savršenu prirodu Huanlunga upotpunjuju bistra višebojna jezera, njih oko 3.400 u oblasti. Prelepe krečnjačke formacije, nekoliko velikih vodopada, pećina i tri drvena hrama još su samo neki od mnogobrojnih lokaliteta koji će vam zauvek ostati urezani u sećanju ako ih makar jednom obiđete. Uostalom, verovanje da je ova dolina nejlepši predeo čitave Kine dovoljno govori o samo za sebe...

Geografija

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.