Gibraltar, drevni Herkulovi stubovi

Iako je geografski deo španske Andaluzije politički Gibraltar pripada Velikoj Britaniji. I baš te neraskidive veze sa dve različite kulture, istorije i nacije stvorio je Gibraltar kakav danas poznajemo. Ono što ga čini jedinstvenim i turistima privlačnim je između ostalog i činjenica da je on poslednja kolonija na tlu Evrope.

Gibraltar danas

Gibraltar je britanska zavisna teritorija koja se nalazi na samom jugu Pirinejskog poluostrva. Zahvata površinu manju od 6 km2 sa oko 32.000 stanovika, mahom španskog porekla. Najveći deo enklave zauzima velika krečnjačka stena visoka do 425 m sa kopnom povezana samo uskim pešačkim sprudom. Posle višegodišnjih političkih sporova granica prema Španiji konačno je potpuno otvorena a građani EU u Gibraltar mogu ući koristeći svoju ličnu kartu. Zbog strateškog položaja ka Africi poznat je kao “Kapija za crni kontinent” . Gibraltar je jedinstven po svojoj valuti (gibraltarska funta), ali i po svom noćnom životu (pabovi poput britanskih smešteni ispod krošnji tropskih palmi).

Šta nudi turistima

Gibraltar je postao omiljena destinacija za jednodnevne izlete. Glavna ulica (Main Street) preseca ceo grad, puna je radnji, hotela i pabova. Gibraltarska stena poznata i kao Tarikova stena odnosno Džebel Tarik na koju se može popeti uspinjačom glavna je turistička atrakcija. Prirodni rezervat “Upper Rock Nature Reserve” na steni omiljen je ljubiteljima prirode i ekologije. Sa druge strane Glavne ulice nalazi se fenomenalni vidikovac kod Pećine majmuna. Naziv potiče od malih majmuna, magota, koji spopadaju turiste i “prose” hranu od njih. Britanci su posebno zainteresovani za očuvanje ovih životinja jer predanje kaže da kada oni budu istrebljeni završiće se vlast Britanaca nad enklavom. Ovo sujeverje ide dotle da je tokom II Svetskog rata Čerčil naredio uvoz ovih majmuna iz Maroka jer se njihov broj naglo smanjio.

Na Herkulovim stubovima

Ako nastavite svoj put žičarom stižete na vrh stene (Top of the Rock). Fenomenalan pogled sa ove tačke sigurno će vam ostati urezan u sećanju. Mnoštvo brodova raštrkanih po moreuzu širokom 15-ak km koji razdvaja Evropu i Afriku podseća na geo-strateški položaj Gibraltara. Taj povoljan položaj prepoznali su još antički ljudi koji su stenu prozvali “Herkulovim stubovima”. Zbog svog položaja osvajali su ga Rimljani, Mavari, Španci a tokom španskog naslednog rata 1.704. godine zaposeli su ga Englezi, pod čijoom je vlašću još uvek.

Kako su izgubili bitku za Gibraltar Španci su od prelepog orijentalnog gradića Alhesirasa stvorili svoju najvažniju luku ka Severnoj Africi. Nekada popularno letovalište sada je preplavljeno Marokancima a veza sa popularnim afričkim turističkim centrom Tangerom udahnula je novi život usnuloj orijentalnoj varoši, smeštenoj neposredno pored Gibraltara.

Geografija

Zašto je Francuska jedna od omiljenih turističkih destinacija turistima sa svih meridijana delom vam može odgonetnuti čarobna dolina reke Dordonje

Poznato je da nema aktivnih vulkana na teritoriji Srbije. Ali je manje poznato da je na teritoriji naše zemlje u geološkoj prošlosti bilo itekako vatreno.

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.