Džasper, sva lepota kanadskih planina

Sve veća zagađenost naše planete vodi ka drastičnom smanjivanju čistih i izvornih predela  na njoj. Jedna od poslednjih ali i najlepših sačuvanih divljina sigurno je predeo Džasper smešten vusoko u Stenovitim planinama Kanade.

Prava planinska idila

Prelepe kanadske Stenovite planine odavno su prepoznate i zaštićene. Na prostoru od preko 23.000 km2 ovaj planinski masiv je zaštićen kao svetska baština. Mnoštvo Nacionalnih parkova poput Banfa, Kutenaja ili Johoa ljubomorno čuvaju savršenu kanadsku prirodu. Najveći, najviši i najlepši među njima je Nacionalni park Džasper.

Prostrane doline nadvisiju šiljati planinski vrhovi visoki preko 3.000 m. Prekriveni su večitim snegom i ledom i razdvojeni bajkovitim ledničkim jezicima od kojih na dnu nastaju blistava jezera. Snežno beli lednici i svetlucava jezera čine savršeni spoj sa gustim i tamnim četinarskim šumama.  Slikovito planinsko selo Džasper bazna je stanica planinarima i ljubiteljima prirode. Selo se nalazi na središtu  Ajsfild parkvej puta, panoramske staze koja obiluje vidikovcima i važi za jedni od onih gde nastaju najlepše fotografije prirode i pejzaža na čitavoj planeti. Južno od pomenutog sela put vodi ka NP Banf prelazeći preko najvećeg ledničkog jezika ovog prostranstva Atabaska. Sa širinom od oko 1 km, dužinom preko 5,5 km i debljinom od preko 350 m na pojedinim tačkama ovaj lednički jezik pravo je prirodno bogatstvo i jedna od omiljenih turističkih atrakcija čitave kanade.

Poired ovog još 7 manjih ledničkih jezika spušta se niz planinse padine. Ono što ih čini hidrološki jedinstvenim  je to da oni vodama napajaju 3 najveća rečna sistema Severne Asmerike i 2 okeana. Deo njihovih voda se odliva u reku Mekenzi koja se kasnije uliva u Severno ledeno more, deo u reku Nelson koja je pritoka zaliva Hadson a deo u reku Kolumbiju koja dalje transportuje tu vodu do Tihog okeana.

U mnoštvu planisnih jezera koji poput dragulja krase ovo područje posebno se izdvajaju jezera Medisin i Malin. Osim izuzetne prirodne lepote Medisin je omiljeno i zbog svoje hidrografske jedinstvenosti. Prelepa planinska reka Malin koja snabdeva jezero vodom se u kasnu jesen zaledi. Tada voda iz jezera kreće da curi u dubinu Zemlje kroz porozno krečnjačko tlo sve dok jezero potpuno ne ostane bez vode. Sa druge strane jezero Malin je uvek tu, tačno na kraju živopisnog Ajsfild Parkvej puta. Veliko jezero koje dostuže dubinu od skoro 100 m ušuškano ispod moćnih planina prekrivenih snegom i ledom jedan je od načešćih motiva sa fotografija i razglednica čitave Kanade.

A tamo gde je priroda izvorna i očuvana svoj raj za opstanak nalaze i biljne i životinjske vrste. Kroz različite visinske zone prebrojano je preko 1.200 biljnih i 60 vrsti sisara. Najbogatiju floru i faunu srećemo u predalpskoj zoni visine 1.200-1.800 m.  U šumama duglazije, limbe i bora svoj siguran dom pronašli su severnoamerički los, belorepi jelen, karibu, vuk, grizli i crni medved, ris i planinska puma. Na visinama iznad 2.000 m dominantna biljna formacija je trava i samim tim životinje koje se njome hrane; planinska koza, divlja planinska ovca, mrmot i loklna vrsta zvižca.

Fenomenalna saobraćajna povezanost  koju čine autoput Jelouhed koji prolazi tačno sredinom parka kao i aerodromi u Kalgariju, Edmontonu i Vankuveru u kombinaciji sa odličnom markentiškom propagandom doprinose velikoj popularnosti parka. Hoteli svih kategorija kao i različiti kampovi i planinske gostionice mogu zadovoljiti potrebe za smeštajem čak i najizbirljivijih turista. A dobra turistička infrastruktura koja se između ostalog ogleda i u uspinjači do planine Vislerz sa nestvarnim pogledom na okoklinu samo su dodatni razlog zašto je ovaj Nacionanalni park uvek u vrhu izbora za najbolji i najlepši u Sevrnoj Americi a neretko i šire.    

Geografija

Skoro sva slatka voda sveta i mnoge tajne njegove istorije zarobljene su na najjužnijem, najokrutnijem i najmanje ispitanom kontinentu

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.