Čerčil, glavni grad polarnih medveda

Na hladnom istoku Kanade, oko 1000 km severno od Vinipega, nalazi se oblast Čerčil. Očaravajući nacionalni park proslavio se u svetu kao najbolje mesto za posmatranje polarnih medveda u njihovom prirodnom okruženju.

Glavni grad polarnih medveda

Od kada je 1771. godine osnovan grad Čerčil u njemu osim ljudi žive i polarni medvedi. Od oktobra do početka decembra svake godine ove veličanstvene životinje se skupljaju na ušću reke Čerčil u Hadsonov zaliv. Oni ovde srpljivo čekaju da se zaliv zaledi i da započnu svoj lov na foke. U gardiću koji broji 900 stanovnika u svakog dana možete pronaći minimun 1200 ovih polarnih predatora. Radoznali turisti imaju priliku da sretnu u proseku 20-ak njih svakog dana a pojedini promerci su toliko radoznali da ušetaju u samo srce grada. Ako tokom pomenutog perioda ne možete da obiđete Čerčil tokom cele godine u ponudi vam je putovanje „medveđim bagijem“ u tundru gde možete, na mnogo bezbedniji nalin, da ih posmatrate i fotografišete ispred neke od jazbina.

Par reči o polarnim lepotanima

Polarni medvedi najveći su kopneni mesožderi naše planete. Odrasli mužijaci punu zrelost dostiži oko desete godine života i mogu dostići preko 700 kg težine a neki rekordni primerci i znatno više. Ženke su upola sitnije i svoje mlade donose na svet u bezbednosti svojih jazbina. Bebe polarnih medveda su veoma sičuđne dostižući oko 30 cm dužine i svega pola kilograma težine. Iako ih svi zamišljamo kako slobodno tumaraju hladnim tundrama severne polulopte ovo su mahom morske životinje i najprijatnije se osećaju na otvorenom moru loveći foke. U najvećem delu arktičkog kruga oni žive neometano cele godine ali predeli poput ovog oko Hadson zaliva se zalede tek tokom jeseni tako da to pruža mogućnost da se u tom periodu na relativno malom prostoru posmatra veliki broj jedinki. Inače, nacionalni park u oblasti Čerčil je osnovan sa idejom da se sačuva jedna od najvećih skupina jazbina polarnih medvedica na svetu.

Šta još nudi oblast Čerčil

Iako je status prestonice polarnih medveda dovoljan sam po sebi još par zanimljivih strvari možete obići u blizini Čerčila. Tvrđava princa od Velsa koju je 1730. izgradila kompanija „Hadson“ pa je predala nedovršenu Francuzima 50-ak godina kasnije svakako je vredna vašeg vremena. Ljubitelji životinja će verovatno želeti da okušaju svoju sreću na moru i posmatraju prelepe beluga kitova dok oni koji žele da ostane na obali mogu u februara da gledaju (ili učestvuju) najveći šampionat u psećim zapregama, takmičenje u dozivanju losova ili pecanje u ledu... Ako dođete u toplijem periodu godine obavezno uživajte u nestvarnom pogledu sa Kejp Meriju vidikovca i neverovatnoj prirodi Kanade.

Geografija

U srcu magične Laponije krije se najveće i najlepše finsko jezero. Prelepa priroda i laposke legende koja ga okružuju ubediće vas da brzo zavolite Inari

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.