Bermudski trougao, atlantska misterija

U severnom Atlantiku između Majamija, Portorika i Bermudskih ostrva, na površini od oko 1,1 miliona km2  nalazi  se Đavolji ili Bermudski trougao. Bezbroj naučnih pretpostavki, mitova i legendi pokušavaju već vekovima da otkriju tajnu jednog od najozlaglašenijih kutaka planete. Za sada bezuspešno...

Šta to zbunjuje u vezi Bermudskog trougla?

Osim činjenice da se ovde događa veći broj nesreća u odnosu na prosek najviše zbunjuje činjenica da olupine potopljenih brodova ili aviona nikada ne bivaju pronađene. Naučno objašnjenje leži u Golfskoj struji koja brzo odnese ostatke dalekio od mesta nesreće. Naravno, teoretičari zavere pripisuju ove mnogobrojne i pomalo misteriozne nesreće vanzemaljskim (NLO) aktivnostima, kao i pretpostavkom da je tačno u dubinama Trougla potonuli grad Atlantida dok naučni krugovi iznose mnoštvo trhničkih i geografskih pretpostavki.

Poznato je da američka vlada na ostrvu Andros na Bahamima, unutar samog Bermudskog trougla,  ima svoj podvodni istraživački centar. U njemu Mornarica testira svoje podmornice, sonarne radare i druga oružja. Mnogi veruju da je on mnogo više od „istraživačkog centra“.

U oblasti su zabeleženi i prirodni fenomeni elektronske magle za koju se veruje da je zapravo Vremeplov. Naime, dešavalo se da se avioni jednostavno izgube sa radara po ulasku u tu maglu, pojavljujući se kasnije na njemu pravo noitkuda. Pritom, i zemaljska kontrola i sami piloti tvrde da je avion nekako bio „zarobljen“ u vremenu oko 28 minuta. Za ovaj fenomen nauka još uvek ne nudi ni valjanu pretpostavku.

Ljubiteljima statistike će verovatno najinteresantniji biti brojčani pokazatelji koji pokazuju da od kada se obraća pažnja na fenomen Bermudskog trougla preko 5.000 ljudi je trajno nestalo, dok je samo u poslednjih 25 godina nestalo preko 75 aviona i 1.000 brodova različitih veličina... Zanimljivo je i da granice Trougla nisu fiksne već se njegovi efekti povremeno šire.

Zbunjeni kompasi

Prva osoba koja pominje prirodnu anomaliju ovog područja je veliki istraživač i moreplovac Kristifor Kolumbo. On u svom dnevniku navodi da je brodski kompas prestao sa radom dok se na nebu pojavila neobjašnjiva vatra. Ni današnji moderni kompasi nisu savladali Bhermudski trougao. Umesto magnetnog severa kompasi pokazuju geografski sever pa zbog toga mnoga plovila trajno izgube kurs svog putovanja.

Bilo kako bilo, Berumdski trougao ostaje jedna od retkih nedokučenih misterija moderne nauke. Dok se ne reši ostaje nam da svako izabere svoju stranu priče: prirodno-geografska anomalija ili mistička, možda čak vanzemaljska, sila koja privlači i „guta“ lako zavodljive putnike...

Geografija

Ural, stara i u velikoj meri erodirana planina, formira pravolinijski planinski lanac u vidu bedema kiji deli (ili spaja) dva kontinenta, dve kulture, dva sveta

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.