Šilin, misteriozna kamena šuma

U krečnjačkim prostranstvima kineske provincije Junan priroda je stvorila prelepu kračnjačku formaciju koja izgledom neodoljivo podseća na stenovitu šumu. Zadivljuća kamena šuma prostire se na čak 350 km2.

Legende koje kruže oko šume

Pre nego što je nauka uspela da objasni nastanak šume stanovnici Kine su to pokušavali da iskažu kroz legende i mitove. Prema mitu koji je najviše zaživeo zli Asi Abo dovukao je stene na drvenim kolima kojima je želeo da napravi branu na reci Nanpan i tako poplavi plodna polja naroda Sani  i Ji, koji su naseljavali ove krajeve. Međutim, tokom noći je uspeo da sakupi samo onoliko kamenja koliko danas vidimo i usled straha da će tokom dana biti otkriven u svom zločinu ostavio je razbacane stene koje i dan danas krase dolinu.

Nauka o Šilinu

Naučnici su postojanje  šume objasnili dugogodišnjim delovanjem različitih erozivnih procesa na porozne krečnjačke stene. U dalekoj geološkoj prošlosti predeo je bio duboko ispod površine mora. Organizmi poput korala gradili su debeo sloj krečnjaka oko stenovite osnove. Vremenom tektonskim pokretima predeo je izdignut iznad morske površine a delovanjem sunca, vetra i prvenstveno vode nastao je jedinstven pejzaž kakav danas vidimo...

Nezaboravni predeli Šilina, ulazi u podzemni svet i tragovi drevnih naroda

Najrazličitiji kameniti oblici krase ovu čudnu šumu. Lokalno stanovništvo ih je krstilo zanimljivim imenima poput: „feniks koji gladi perje“ , „jednorog koji gleda u mesec“ ili „pečurka stara 10 hiljada godina“. Na pojedinim lokalitetima kameni stubovi su toliko zbijeni jedan uz drugi da potpuno liče na šumu.

U srcu predela, u delu šume nazvanom Lićing, postoji mala formacija  stena na kojoj su stari narodi ostavili crteže sa motivima iz njihovog svakodnevnog života. A nedaleko odatle stenovita šuma Najgu krije ulaze u pećine u kojima se nalaze još čudesnije zbirke stena. Kinezi za njih kažu da su ulaz u podzemni svet. Pojedini tuneli zalaze i do 100 m duboko u utrobu Zemlje. Oko 80 podzemnih jezera krasi ove pećine a u nekima na dubini od 30 m sakrivene su predivne formacije stalagtita  i stalagmita. Prelepi podzemni vodopadi upotpunjuji bajkoviti ambijent ovih prostora. I uprkos tome što je u čudesnoj kamenitoj šumi već pronađeno nebrojano mnogo prelepih čuda prirode čini se da je ostalo još mnogo toga da se pronađe i upozna. To samo doprinosi tajanstvenosti predela...

Ključne reči: azija pećina kina stena

Galerije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.