Pogledajte galeriju slika Nacionalnog parka Ordesa, najlepšeg dela planinskog venca Pirineji

Kanjon Ordese proteže se kroz dolinu Azaras na dužini od 16 km visoko u Pirinejima. Sa obe strane doline izdižu se do 600 m visoke vertikalne krečnjačke litice. Dominantna među njima, planina Perdido visoka 3.355 m treća je po visini na čitavim Pirinejima i najviša evropska planina izgrađena od čistog krečnjaka. Prelep prirodni ambijent ovog predela upotpunjuju ostaci glacijalnog reljefa i vodopadi od kojih je međunarodno poznat „Konjski rep“ čija lepota privlači najveći broj posetilaca ovog čuvenog visokoplaninskog Nacionalnog parka.

Geografi i geolozi najviše pažnje posvećuju uskim krečnjačkim terasicama koje nose nazive fahas (esp. Fajas). Višečasovne pešačke ture koje su najviše popularizovle ovaj kraj među turistima obavezno prelaze preko nekog od mnogobrojnih fahasa (najčešće je to Faha de las Flores duga oko 3 km i visoka 2.400 m) zbog neverovatnog pogleda koji se sa njih pruža na doline.

Zaštićeno područje ovog parka pravo je utočište za neke veoma retke i ugrožene vrste biljaka i životinja. Divokoze i veoma retki pirinejski kozorozi, koji su se održali još samo u ovim krajevima, uživaju u strmin planinskim goletima. Kolonije mrmota, lisice, vidre, divlje svinje i medvedi pravi su primerci izvorne flore Pirineja. Životinjski svet upotpunjuju ptice poput detlića, lasta i surih orlova. Očuvane bukove, arišove i zizmzelene šume pružaju odlično utočište planinskim životinjama...

Ključne reči: planina evropa nacionalni park

Galerije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.