Plitvička jezera, jedan od najlepših predela na Balkanu

Plitvička jezera su nacionalni park u Hrvatskoj, u oblasti Like. Smešten je između planinskih masiva Male Kapele i Ličke Plješevice. Reka  Korana je stvorila 20-ak predivnih stepeničasto raspoređenih jezera između kojih je smešteno bezbroj živopisnih vodopada i slapova. Zbog svoje izrazite prirodne lepote proglašena su nacionalnim parkom 1949. a na listi UNESCO prirodne i kulturne baštine se nalaze od 1979. godine.

Ovaj jedinstveni hidrološki i geološki fenomen nastao je najviše erozivnim radom vode na krečnjačke stene u podini. Jezera se vodom hrane od lokalnih planinskih vodotoka koji se ulivaju u najviše Prošćansko jezero i odatle kreće njen put kroz 12 Gornjih i 4 Donja jezera, preko vodopada, brzaka, slapova sve dok iz najnižeg jezera ne nastavi svoj put kroz reku Koranu. Na granicama jezera neretko se mogu videti prelepe barijere od tufa koje ih odvajaju. 

Osim prelepih tirkiznih i bistrih planinskih jezera  ovaj prostor ima još mnogo toga da ponudi zaljubljenicima u prirodu. Nahveći vodopad Hrvatske Veliki Slap (78m) nalazi se na teritoriji parka, prelepe šumske komplekse okoline jezera nastanjuju 3 najveća predatora Evrope; mrki medved, ris i vuk. Od ukupno 1300 vrsti biljaka pronađenih u ovim šumama neke poput uskolisnog zvonca i žabnjak kolovrca su endemiti vezani samo za ovaj kraj.

Slična geografska pojava zabeležena je u dolini reke Miruše u Metohiji pa je ovaj predeo dobio nadimak „Metohijske Plitvice“

Vode jezera bogate su ribama, posebno klenom i pastrmkom a kada na sve to dodate šetnje uređenim stazama i mostićima po svežem planinskom vazduhu, te posetu turističkom centru pored obala jezera Kozjak gde se možete poslužiti tradicionalnim lokalnim pićima i hranom i kupiti suvenire koji predstavljaju ručnu radinost lokalnog stanovništva nema razloga odlagati posetu Plitvičkim jezerima. Za one hrabrije i željne avanture poznavaoci Parka predlažu i posetu u zimskim mesecima kada zamrznuti slapovi i jezera, te zimska idila planinskog okruženja ostavljaju bez daha.

Galerije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.