Nacionalni park Jeloustoun, najstariji i jedan od najlepših na svetu

Nekada davno, pre milijardu godina, ogromna magmatska šupljina eksplodirala je u predelu današnje tromeđe severnoameričkih država Vajominga, Montane i Ajdaha. Pritisak koji se postepeno nakupljao pod Zemljinom korom izazavao je iznendnu erupciju i pri tom obrazovao krater širok 45km i dugačak 75km, koji danas predstavlja središte nacionalnog parka Jelouston.

Usled snežnih podzemnih aktivnosti južni deo Stenovitih planina počeo je da se izdiže pre 65 miliona godina, a lava se neprekidno izlivala na površinu do 45 miliona godina. Čitave šume bile su zatrpane pepelom, koji se za nekoliko miliona godina okamenio, tako da posetioci sada mogu videti kako je svet izgledao u nastanku.

Jelouston se nalazi iznad takozvane vrele tačke, oblasti u kojoj je Zemljin omotač od tečnih stena pokriven Zemljinom korom debelom samo nekoliko kilometara. Površinske vode cure kroz pukotine i naprsline, zagrevaju se i zatim opet izbijaju na površinu kao gejziri, mlazevi vode visoki nekoliko metara, zatim kao izvori vrele, ključale vode ili kao fumarole, mlazevi vrele pare koja dostiže temperaturu od čak 138 °C. U Jeloustonu se odvijaju najsnažnijji prirodni geotermalni procesi na svetu, stoga i nije čudno što se tu nalazi čak 10. 000 vrelih izvora i više od 300 gejzira. Pogledajte neverovatnu galeriju i pročitajte više o čuvenim izvorima i gejzirima parka....

Ali nisu gejziri jedino čudo prirode u Jeloustonu. U parku ujedno izbija 2.000 zemljotresa godišnje, a tu je i jedan aktivan vulkan, jedna od najvećih svetskih okamenjenih šuma, jedan od najvećih svetskih kratera veličine 72 puta 48 km i 290 prilično velikih vodopada, od kojih je najveći 94m dugačak. Nosinaziv Donji vodopad i nalazi se na reci koja i sama nosi naziv Jelouston.

Utočište jelena i bizona

Pored toga što posetiocima pruža priliku da uživaju u zadivljujućim prizorima nastalim usleg prirodnih geotermalnih aktivnostima, taj nacionalni park jedno je od najbogatijih biljnih i životinjskih staništa u čitavim Sjedinjenim Američkim Državama, pa zato i nije čudno što je proglašen za rezervat.

U nacionalom parku raste više od hiljadu različitih vrsta biljaka, kao što je Arostis rossea, trava koja uspeva isključivo u Jeloustonu, dok je čak 80 odsto njegove oblasti pod netaknutom borovom šumom.

Okružen divovskim planinskim vrhovima koji streme i do 4. 000 m u visinu, Jelouston je jedini predao na svetu po kojem krda divljnih bizona i dalje bezbrižno tumaraju. Krajem 19.veka te životinje su bile na ivici izumiranja, ali se njihov broj s vremenom povećao na oko 2. 000. Sve vrste divljih životinja koje žive na Stenovitim planinama mogu se videti i  u nacionalnom parku Jelouston. Vukovi, kojoti, pume, posebna vrsta belorepih mazgi, losovi i severnoameričke divlje ovce neposredno privlače pažnju ljubopitljivih posmatrača. Ništa se ne može porediti sa uzbuđenjem koje raste u vama dok posmatarate crnog medveda kako se šunja među drvećem ili jednog od ukupno 200 grizlija kako proždire svoj plen...

Ključne reči: amerika nacionalni park gejzir

Galerije

Prelepe bele litice Normandije postale su simbol ovog dela Francuske i jedan od omiljenih motiva nekima od najvećih umetnika

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.