Manuel Antonio, prirodna lepota na sudaru džungle i Tihog okeana

Tik uz obalu Tihog okeana i neke od najposećenijih plaža nalazi se najmanji i najlepši nacionalni park Kostarike. Lokacija parka je savršena budući da se nalazi na samo nekoliko kilometara od popularnog letovališta Keposa. Ovih 7km2 predstavlja pravu prirodnu oazu uvučenu u moru hotela, barova i popularnih plaža sa jedne strane i pučine Tihog okeana sa druge.

Živopisni nacionalni park čini gusta džungla oivičena poljima i pašnjacima. U zaleđeni se prostiru plaže od najfinijeg belog peska sa kojih se pruža pogled na oštre planinske vrhove. Osim kopnenog dela parku pripadaju 12 udaljenih ostrva koja oskudevaju u vegetaciji, ali su veoma značajni za život ptica. Geomorfološki najinteresantniji lokalitet u parku jeste Punta Katedral. Ova skoro 100 m visoka litica obrasla gustom šumom nekada je i sama bila ostrvo. Morske struje su vremenom nataložile slojeve peska i na taj način formirale prevlaku koja je Punta Katedral učinila delom kopna. Dve najpopularnije plaže, Espadilja Sur i Manuel Antonio nalaze se upravo u ovoj oblasti.

Veliki značaj područja za zaštitu životinja

Prelepe plaže na obali Pacifika i neverovatan pogled na okolni pejzaž nisu jedino što park nudi. Moglo bi se reći da je raznoliki životinjski svet ipak njegova glavna karakteristika. Leptiri, obilje ptica i krupni kopneni rakovi različitih boja zajedno sa preko 100 vrsta sisara čine neverovatnu kopnenu faunu parka. Kada na to dodamo na desteine različitih vrsta sunđera, korala, algi i riba dobija se izuzetan diverzitet vrsta od kojih su neke izuzetno ugrožene i zaštićene. Na mračnim šumskim stazama u visokim krošnjama drveća žive kolonije bučnih majmuna. Najčešće se sreću kapucini, drekavci i majmuni-veverice. Veoma su neposredni i često napadni prema turistima.

Životinja koja svojim ponašanjem i izgledom u potpunosti opravdava ime je zaštitni znak ovog područja. U pitanju je lenjivac. On je izuzetno zaštićena vrsta ovde i može se sresti na gotovo svakom koraku kako bezbrižno leži na nekoj od grana guste i tamne džungle. U okviru nacionalnog parka radi grupa volontera koja se trudi da pomogne u lečenju i razmnožavanju retkih i ugroženih vrsta i kasnije ih oslobode da nesmetano žive u divljini.

Da bi se turističko zagađenje svelo na minimum unutar nacionalnog parka dnevno može ući samo 600 posetilaca i to isključivo u pratnji lokalnog vodiča.

Fenomenalni uslovi za razvoj kupališnog turizma uslovili su da veliki broj ljudi počne da eksploatiše i zagađuje ove predele još pre nekoliko decenija. Vlada Kostarike uvidela je značaj očuvanja prirode Manuel Antonia i krenula u poduhvat njene zaštite. Ovo je pravi primer da nije uvek kasno jedinstvene prirodne lepote otrgnuti iz ruku zagađivača i vratiti ih izvornim vrednostima.

Galerije

U želji da se potpuno osame i povežu sa Bogom pravoslavni monasi su uticali na nastanak jednih od najlepših i najneobičnijih svetskih manastira

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.