Mamutska pećina, nepregledni podzemni lavirint

Pećine predstavljaju najpoznatiji podzemni oblik kraškog reljefa. Sastoje se od sistema horizontalno raspoređenih kanala i hodnika a najduži sistem podzemnih prolaza na svetu ima Mamutska pećina. Ovaj pećinski sistem je deo istoimenog Nacionalnog parka koji se nalazi u SAD-u, tačnije u saveznoj državi Kentaki.

Ukupna dužina kanala sistema Mamutske pećine iznosi oko 630 km što je više nego duplo u odnosu na bilo koji drugi pećinski sistem u svetu, a sama pećina je ime dobila baš zbog svoje veličine a ne po eventualnim nalazima ostataka životinje mamut, što je ustaljeno mišljenje većine posetioca. Kroz pećinu protiče Zelena reka, a erozivna snaga ovog toka i njegovih pritoka su kreatori najdužeg pećinskog sistema na svetu. Bilo je potrebno 25 miliona godina da se formira 5 spratova visok lavirint u krečnjačkim stenama Kentakija.

Od elemenata pećinskog reljefa i nakita u nepreglednim hodnicima i dvoranama ovog pećinskog sistema mogu se pronaći stalagtiti, stagmiti, „pećinsko cveće“, pećinske igle, podzemni bunari, dvorane, jezera i brojni primeri flore i faune.

Neke od najpoznatijih znamenitosti koje turisti najčešće posećuje su:

Gigantska dvorana Rotunda:

Smrznuta Nijagara - skup stalagtita i stalagmita koji neodolljivo podseća na zamrznute vodopade.

Jad debelog čoveka- prolaz širok samo 46 cm,

Izvorište reke Stiks (Styx).

U cilju zaštite i očuvanja prirode oblast je proglašena za Nacionalni park 1941. Na listi UNESCO prirodne baštine je od 1981. a za međunarodni rezervat biosfere proglašena je 1990.

Galerije

Kraljevska mavarska palata sa punim pravom nosi titulu jedne od najlepših vladarskih rezidencija ikada napravljenih

U želji da se potpuno osame i povežu sa Bogom pravoslavni monasi su uticali na nastanak jednih od najlepših i najneobičnijih svetskih manastira

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.