Kremlj, Crveni trg i Metro, simboli veličanstvene Moskve

Kremlj i Crveni trg

Kremlj je nastao kao simbol staljinizma i moći KGB agenata u vreme komunizma a vremenom je postao jedan od zaštitnih znakova ruske prestonice. Današnja Moskva je postala moderan industrijski i kapitalistički grad a Kremlj predstavlja centar tog modernog grada i jednu od najposećenijih lokacija Evrope. Na zapadu ga okružuju vrtovi, sa južne strane reka Moskva a na istoku Cveni trg sa kojim čini neraskidivi kulturno-istorijski lokalitet. Još u 14. veku Kremlj je postao centar Ruske pravoslavne crkve i tu su sagrađene tri veličanstvene crkve tokom predstojećih vekova. Pravoslavci iz svih krajeva sveta dolaze da se dive svetski poznatim ikonostasima u crkvi Blagovesti, tvrđavi Ivana Velikog sa dve zlatne kupole koje se mogu videti sa udaljenosti od 30 km, najvećem crkvenom zvonu poznato, kao Kremaljsko zvono i još mnogo toga. Osim sakralnih objekata Kremlj nudi Palatu oružja prepunu kraljevskih dragocenosti, zatim Potešnji palatu u kojoj je živeo Staljin itd.

Katedrala Svetog Vasilija, Moskva #odmor #destinacija #putovanja #moscow #rusia

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Prostrani 700 m dugački Crveni trg krasi inpozantan hram Vasilija Blaženog, prepoznatljiv po kupolama živopisnih boja sa zlatnim vrhovima. Jedna od najposećenijih lokacija u gradu jeste Lenjinov mouzolej smešten odmah ispod Kremaljskog zida ispred kog i dan danas ljudi strpljivo stoje u redu ne bi li dobili priliku da prođu pored Lenjinovog balsamovanog tela. Pozorišni trg i KGB muzej upotpunjuju raznoliku ponudu znamenitosti Ruske prestonice.

Moskovski metro, najotmeniji na svetu.

Projektovan da bi istakao slavu socijalizma moskovski metro je u celom svetu poznat po raskošnom dekoru na nekim od prometnijih stanica. Ideja o izgradnji ovog impozantnog podzemnog sistema potekla je još 1912. godine a prva linija je povezla putnike 1935. Početna linija je brojala 13 stanica, od kojih je najzanimljivija Kropotkinska. Zidovi i stubovi stanice sačinjeni su od mermera donetog sa uništene crkve Hrista Spasitelja. Tokom decenije nastale su još neke prelepe i veoma neobične stanice. Jedna od njih je svakao stanica Park Revolucije dekorisana kao simbol novog socijalističkog sveta tako što je na njoj postavljeno 76 bronzanih skulptura poljoprivrednika, atletičara, vojnika... Plafon stanice Majakovska je prekriven panelima mozaika od neprozirnog stakla i oslikava ciklus jednog dana od jutra i večeri sve do zore. Godine 1950. nastala je i najlepša od svih stanica - Kosmomolska. Njen podzemni paviljon na vrhu ima zvonik sa petokrakom zvezdom. Skupocena unutrašnjost je ukrašena mermerom, granitom, staklom i skupocenim lusterima.

Ako se odlučite da putujete Moskovskim metroom nikako ne smete da propustite da obiđete i ove stanice: Arbatska, Novokuznjetska, Park kulture ili Kijevska. Preduzimljivi domaćini organizuju mnoge turističke ture sa ciljem da stranim turistima predstave svoj metro na koji su ponosni. Osim lepote Moskovski metro ima izuzertan značaj za život ovog grada.Sa prometom sa oko 8,5 miliona putnika dnevno, jedan je od najprometnijih na svetu.

Viševekovna bogata i turbulentna istorija Moskve ostavila je gotovo bezbrojne kulturno-istorijske spomenike koje „morate“obići. Pored gore pomenutih Kremlja, Crvenog trga i metroa tokom posete Moskvi nikako nemojte propustiti da se upoznate sa lepotama čuvenog Boljšoj teatra ili blagodetima mirnog krstarenja rekom Moskvom...

Ključne reči: evropa rusija istorija

Galerije

Navikli smo da u muzejima obilazimo najznačajnija dela istorije i kulture ali neki od njih nam prezentuju mnogo bizarnije sadržaje

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.