Gde su snimane naše omiljene serije i filmovi

Svi uživamo u naučno-fantastičnim i istorijskim TV spektaklima. Sa nestrpljenjem iščekujemo nove  filmove i nove epizode omiljenih serija. Da bi scenografija ispratila radnju često je neophodna komplikovana izrada i skupa oprema za kreiranje izmišljenih mesta i svetova. Ali ponekada neki skriveni kutak planete Zemlje posluži kao savršena lokacija za snimanje...

Igre Prestola (Game of thrones)

Verovatno najpopularnija serija u svetu danas obiluje prelepim lokacijama. Da li su sve one delo moderne filmske tehnologije? Nikako! Primera radi prelepi stari grad Dubrovnik (Hrvatska) poslužio je kao scenografija za Kraljevsku luku, španska Đirona za Bravos dok je predeo oko Vatnajokula na Islandu najčešće korišćen kao lokacija za snimanje scena sevrno od Zida. Prelepi predeli Irske kao i stari gradovi i nihovi ostaci u Andaluziji ali i mnoge druge lokacije takođe su poslužili za snimanje određenih scena popularne serije.

Gde je stasao Hari Poter a gde prelepa Anđelina pljačkala grobove?

Neki od filmskih klasika ne bi postali to što jesu da nisu snimani baš na ovim lokacijama... Bajkoviti engleski zamak Alnvik poslužio je kao mesto gde su Hari Poter i njegovi drugari učili kako da postanu čarobnjaci i odakle su kretali u svoje legednarne pustolovine. Junak popularnih stripova a kasnijei  filmskih hitova Betmen takođe je svoj herojski put započeo iz jednog engleskog zamka. U pitanju je zamak Mentmor sagrađen u 19-om veku. Sa druge strane svoje herojske podvige Indijana Džons je napravio u starom gradu Petra u Jordanu dok je Lara Kroft svoje avanture doživela u kambodžanskom svetilištu Angkor Vat.

Prelepa prirodna scenografija Novog Zelanda poslužila je kao savršeno mesto za snimanje naučno-fantastičnih hitova poput “Gospodara prstenova” i “Hobita” Novozelanđani su od toga napravili pravu turističku atrakciju pa danas možete odsesti u pravom selu hobita. Jedan od najvećih mjuzikla svih vremena “Zvuk muzike”(The sound of music) snimljen je u rodnom mestu čuvenog kompozitora Mocarta, Salzburgu. Zvezdani ratovi kao jedan od najcenjenijih i najpoznatijih naučno-fantastičnih serijala u istoriji kinematografije sniman je u mnogim zabačenim i nenaseljenim uglovima naše planete. Pomenućemo samo sprženu tunisku pustinju i zaleđene glečere na severu Norveške.

Otkrivanje lokacija na kojima su nastali veliki hitovi po nekima uništava filmsku magiju dok drugi sa oduševljenjem hitaju da posete i fotografišu se na mestima gde su nastale kultne scene njihovih omiljenih filmova i serija. Ono oko čega se i jedni i drugi moraju složiti da je naša prelepa planeta još jednom dokazala da se ni svi moderni i skupi efekti i tehnika ne mogu meriti sa njenim lepotama…

Galerije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.