Aksum, između drevnog kraljevstva i savremenog grada

Bogata istorija svetog grada

Smatra se da je Aksum najsvetiji grad u Etiopiji. Hrišćanstvo je ovde proglašeno za državnu religiju u četvrtom veku. Njegov vladar Ezana je, prihvativši hrišćanstvo, izgradio veći deo spomeničke arhitekture i preobratio veliki deo stanovništva aksumitskog kraljevstva u hrišćanstvo oko 330.godine. Nekada napredno kraljevstvo na visoravni Tigraj, nalazilo se u blizini basena Plavog Nila i afarskog ulegnuća i imalo je izlaz na luku Adulis na obali Crvenog mora , zbog čega je zadržalo trgovačke veze  sa mnogim narodima, uključujući one u Egiptu, Indiji, Sudanu i Arabiji.

U vreme svog vrhunca, Aksum je imao kontrolu nad teritorijama čak do južnog Egipta, istočno do Adenskog zaliva, na jugu do reke Omo i na zapadu do kušitskog kraljevstva Meroe. Kraljevstvo Himarita u južnoj Arabiji je takođe bilo pod njihovom vlaću.

Aksum danas

Moderni grad Aksum nalazi se u severoistočnom delu, koji danas pripada Etiopiji, na Rogu Afrike. Smešten je na velikoj visoravni, 2.195 m iznad nivoa mora. Prema Etiopijskoj pravoslavnoj crkvi, Aksum se nalazi na mestu izvornog Zavetnog kovčega sa Deset božjih zapovesti. Kovčeg bi trebalo da se nalazi  u crkvi Bogorodice Sionske iz sedamnaestog veka, ali je samo čuvarima dozvoljeno  da ga vide. Crkveni muzej poseduje malu ali impresivnu kolekciju Biblija, krstova i kruna.

Nedaleko od muzeja nalazi se polje stela. To su ogromni isklesani stubovi, napravljeni od jednog granitnog bloka, od kojih je vajviši visok 24 m.

Malo dalje izvan grada naići ćete na ruševine grobnice kralja Kaleba, palate kraljice od sabe i manastira Pentalevon. Ženama nije dozvoljen ulaz u manastir, ali je pogled odavde vredan pomalo napornog pešačenja uz brdo.

Ključne reči: afrika grad stari grad

Galerije

Kraljevska mavarska palata sa punim pravom nosi titulu jedne od najlepših vladarskih rezidencija ikada napravljenih

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.