Zaliv Fanga, ukras obale Tajlanda

Iz idealno bistre vode Andamanskog mora izranjaju krečnjačka ostrva neobičnog izgleda i izuzetnih prirodnih lepota.  Stenovitih  ostrva je ukupno 40-ak a najviše među njima visine je 275 m. Krečnjačka građa terena uslovila je da većina ostrva budu izbrazdana pećinama, od kojih  su neke ispunjene morskom vodom. Gusta šuma i vrelo tropsko sunce stvaraju veliki intenzitet isparavanja te je arhipelag često obavijem izmaglicom. A pogled iz neposredne daljine na taj prizor prosto je božanstven.

 

Zaliv Fanga, Tajland #odmor #destinacija #putovanja #thailand #sea #bay

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Ostrva kreativnog oblika i naziva

Ostrvo Nokat ili Ko Tapi izranja iz vode poput ogromnog nokta, uže je u nižem delu dok mu se širina ka vrhu povećava. Krajnje nesvakidašnji oblik i lepota zaliva koja ga okružuje učinile su ga veoma popularnim. Najpoznatije je ostrvo u zalivu i najčešće posećivan i forografisan motiv posetiocima ovih krajeva.

 Stena Pekinezer stoji na ulazu u zaliv poput njegovog vernog čuvara. Njegove pećine Tam Lot turistička su atrakcija zbog stalaktita koji neodoljivo ppdsećaju na bodeža ispod kojih radoznali turisti krstare čamcima kao obavezan deo ture zalivom. Obojena stena (Kao Kein) ukrašena je crtežima riba i drugih životinja dolazujući nastanjenost zaliva još u pradavna vremena. “Dva ostrva koja se oslanjaju jedno na drugo” odnosno Koa Ping Kan su strme litice koje danas predstavljaju dva odvojena ostrva razdvojena nekom davnašnjom tektonskom aktivnošću. Veoma su popularna jer je nastavak serijala o Džejmsu Bondu “Čovek sa zlatnim pištoljem” snimljen ovde daleke 1974. godine. Među lokalnim stanovnicima i turistima poznata su kao Ostrva Džejmsa Bonda.  

Ključne reči: azija pećina more zaliv

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.