Zagreb, prelepa prestonica Hrvatske

Dva različita a zapravo tako slična dela Zegreba, Gornj i Donji grad, sastaju se na čuvenom Trgu bana Jelačića. Njihove suprotnosti i zasebni karakteri čine savšeno jedinstvo...

Gornji grad

Ovaj deo najstarije je gradsko jezgro formirano  na dva brežuljka. Šetnja šarmantnim kaldrmisanim ulicama između starih zgrada vratiće vas vekovima unazad, u vremena kada je Zagreb sijao nekim drugim sjajem. Nedaleko od glavnog gradskog trga naićićete na Katedralu. Prvobitno izgrađena 1.217. godine, potom neprestano dograđivana i ulepšavana vekovima, zaključno sa drugom polovinom 19-og, danas predstavlja pravo umetničko delo i jedan od simbola Zagreba. Fasada uređema u neogotskom stilu i dva prelepa zvonika motivi su za većinu razglednica iz glavnog grada Hrvatske. Unutrašnjost nije ništa manje impozantna a u njoj prednjači severni zid sa deset zapovesti napisanih pismom iz 12-og veka.

Samo jedan vek je mlađa čuvena crkva Svetog Marka koja je restauracijom pre stotinak godina dobila današnja prepoznatljiva obeležja – krov sa šarenim crepovima raspoređenim tako da formiraju grbove Hrvatske, Dalmacije i Slavonije. Savršen pogled na grad imaćete sa utvrđenja sagrađenih u 13. veku među kojima se lepotom izdvaja kula Lotrščak. Neupućeni će se možda uplašiti pucnja iz topa koji i dan danas svakog dana tačno u podne podseća na vreme kada je upravo na taj način i sa tog mesta stari grad Zagreb dobijao upozorenje na dolazak neprijatelja.

Donji grad

Uspinjačom za čas posla možete iz Gornjeg preći u Donji grad. Ovaj deo grada, izgrađen u poznom devetnaestom stoleću, neodoljivo podseća na klasične austrougarske varoši nastale u doba kada je njihova carevina bila na vrhuncu. Uredne prave ulice koje se seku pod uglom od 90o uneće vam osećaj reda i spokoja. Oko prelepih centralnih vrtova videćete široke bulevare, parkove i kvartove kako se šire u gotovo matematičkoj prorporciji. Većina gradskih muzeja, uključujući i najpopularnije, Muzej Mimara i Štrosmajerova galerija, nalazi se u ovom delu grada. Posetu prelepom Zagrebu zaokružite obilaskom crkve Svete Katarine, parka Maksimir a ako ste avanturista i ljubitelj prirode izađite malo iz grada i posetite prelepi Nacionalni park Medvednica. 

Destinacije

Svojim nesvakidašnjim lepotata privukao je jugoslovensku kraljevsku porodicu ali i Josipa Broza Tita koji su ovde izgradili svoje domove i letnjikovce

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.