Uskršnje ostrvo: drevno, mistično, izolovano i egzotično

Negde na pola puta između kopnenog dela Čilea kome pripada i Tahitija, na preko 3.200 km udaljenosti od bilo kog većeg naseljenog mesta, smešteno je Uskršnje ostrvo, poznato i kao Rapa Nui. Svetsku slavu, osim prirodnih lepota, donele su mu džinovske statue isklesane od kamena kojih je preko 600 širom ostrva.

Geografija i istorija ostrva

Usamljeno trougaono ostrvo smešteno je usred Tihog okeana. Na svakom od tri kraja smešten je po jedan veliki ugašeni vulkan. Ostrvo obiluje prelepim vulkanskim kraterima, kamenitim formacijama od ohlađene lave, kristalno plavom vodom i prelepim plažama. Brdoviti krajolik ostrva ulepšavaju živopisne farme malobrojnog lokalnog stanovništva.

Lokalno alkoholno piče poznato kao "pisko" jedno je od najjačih na svetu. Pravi se od fermentisanog grožđa i konzumira pomešano sa limunovim sokom ili nekim gaziranim pićem. Turistima nenaviknutim na njega se nikako ne preporučuju da ga piju "čisto".

Nema pouzdanih podataka o prvim naseljenicima ostrva. Od njih je ostvu ostao samo nadimak „Te Pito O Te Henua“, odnosno „Pupak Sveta“. Prvi Evropljanin koje so ovde iskrcao bio je holandski admiral Jakov Rogeren. On je to učinio na Uskrs 1722. godine pa je ova slučajnost zaslužna za današnje ime ostrva.

Arheološki značaj ostrva

Postoje arheološke naznake koje pokazuju da su ostvo otkrili i naselili Polinežani oko 400. godine. Danas ostrvo Rapa Nui je prebogato arheološkim nalazištima od kojih najviše pažnje privlače legendarne masivne figure moaija. Kamene figure visoko oko 9 m i veoma široke razbacane su svugde po ostvu ali mahom su postavljene blizu obale sa pogledom koji seže ka pučini. Podsećaju na ogromne kamene čuvare ostva. I dan danas, posle mnogo izučavanja i posmatranja, naučnici ostaju u dilemi o tome ko ih je izgradio i zbog čega.

Statue su postale prava turistička atrakcija. Jedna od njih restauirana je skoro do prvobitnog izgleda, nalazi se na plaži Anakena. Pored nje popularna je i statu sa otvorenim ustima, Poike, posebno omiljena lokalnim stanovništvu. Statua ukrašena punđom sa karakterističnim očima poznata je pod imenom Ahu Tahal jedna je od najposećenijih.

Uskrsnje ostrvo (Rapa Nui), Cile #odmor #destinacija #putovanja #chile #islands #monument

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Pored statua arheološki značaj ostrva ogleda se i u zapisima u stenama drevnog jezika Rongorongo, jedinog pisanog jezika u Okeaniji. Mnogobrojne pećine na ostrvu, nataknute civilizacijom, kriju neverovatne dokaze prošlosti. Posebno je zapanjujuća jedna velika koja je predstavljala neku vrstu ceremonijalnog centra drevnim stanovnicima ostrva. Južno od glavnog naselja na ostrvu nalaze se ruševine sela Orango, ukrašene drevnim petroglifima, ostaci kulta čoveka-ptice...

Uz neverovatno arheološko blago i osećaj zbližavanja sa prirodom, verovatno zbog svesti da ste daleko od „celog sveta“,  Rapa Nui će vas oduševiti i neverovatnom gostoprimivošću lokalnog stanovništva koji će vas ugostiti u nekoj od izuzetno neobičnih gostinskih kućica i dati sve od sebe da vaš boravak ostane nezaboravan.

Destinacije

Posetite zaboravljeni turistički biser severne Nemačke. Mali grad sa jednom od najlepših svetskih katedrala i najkvalitetnijim marcipanom koji postoji

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.