Upoznajte autentična i jedinstvena Farska ostrva

Farska ostrva su grupa ostrva smeštenih između severnog dela Atlantskog okeana i Norveškog mora. Predstavljaju jednu od tri konstitutivne države kraljevine Danske ma da su tradicionalno tesno povezani sa Islandom i ostalim ostrvskim grupama koje ih okružuju.

Istorija Farskih Ostrva

Prvi pouzdani istorijski podaci o životu na ostrvima datiraju iz 9. veka a prvim doseljenicima se smatraju Norvežani koji su bežali od tiranije svojih tadašnjih vladara. U istom veku na ostrvo stižu i irski monasi koji sa sobom na ostrva dovode i ovce i na taj način ostavljau trajan pečat po kome su ostrva i danas prepoznatljiva (u bukvalnom prevodu na srpski Faroe islands glasi: Ovčja ostrva).

Zbog svog povoljnog saobraćajno-geografskog položaja često su se nalazili na meti mnogih osvajača. Najčešće i najduže su se nalazila pod  vlašću Norveške a kada se početkom 19-og veka raspao savez Danske i Norveške ostrva su pripala Kraljevini Danskoj, u čijem su sastavu i dan danas uz visok stepen autonomije izuzimajući spoljnu politiku i odbranu.

Geografski podaci

Golfska struja utiče na to da upkos severnom položaju klima na ostrvima bude relativno blaga. Farska ostrva imaju hladnije leto i blagu zimu, dosta je oblačnih dana, česte su pojave magle i dosta je vetrovito.. Ostrva su pretežno strma i sa malo  vegetacije. Neka istraživanja kažu da Farska ostrva imaju najstrmije morske litice u Evropi. Najviša tačka je 882m a najniža naravno u nivou mora.

Danas na ostrvima površine 1499 km2 živi 48.308 stanovnika, što daje gustinu od oko 33 stanovnika na kvadratni kilometar. Glavni grad je Torshavn a valuta Farska kruna. Farani su po veroispovesti najčešće luteranci a dosta je i pripadnika baptističke crkve.

Privreda je nedovoljno razvijena, najzastupljeniji su poslovi u postrojenjima za preradu ribe a nedavna otkića nalazišta nafte pružaju perspektive za privredno jačanje države.

Tradicionalna jela ostrvljana su ona koja počivaju na krompiru i ovčijem mesu.

Turistički potencijali ostrva su veliki. Njihova izolovanost, autentičnost i očuvana priroda privlače sve veći broj putnika i zaljabljenika u prirodu. Posebno su pogodna za aktivne vidove odmora poput ronjenja, ribolova, surfovanja i posebno šetnje živopisnim obroncima prepoznatljivih pejsaža Farskih ostrva. Veruje se da mogu postati jedna od popularnijih destinacija Evrope u bliskoj budućnosti.

Ključne reči: evropa ostrvo

Destinacije

Svojim nesvakidašnjim lepotata privukao je jugoslovensku kraljevsku porodicu ali i Josipa Broza Tita koji su ovde izgradili svoje domove i letnjikovce

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.