Uaskaran, sva lepota visokih Kordiljera

Venac Kordiljera počeo se formirati pre oko 170 miliona godina podvlačenjen Naska tektonske ploče pod južnoameričku. Tako počinje proces izdizanja ovih planina koji još uvek neprekidno traje. Vremenom nastale su planine visoke preko 6.000 metara, zadivljujuće lepote. Jedan od najlepših visokoplaninskih ekosistema na svetu je zasigurno NP Uaskaran, ovde na vrhu Kordiljera.

Visokoplaninska idila

Kordiljeri su naizgled zastrašajuće planine ali zapravo su pitome i prelepe. Važe za jedan od najlepših planinskih predela naše planete i za jedan od najpopularnijih ljubiteljima planinarenja. Jedan od najlepših predela Kordiljera jesu Bele planine (Kordiljeri Blanka) koji nadvisuju energičnu planinsku reku Rio Santa. Čak 26 belih vrhova, poput onih sa nejlepših razglednica, prelazi visinu od 6.000 m u ovim planinama. Preko 600 lednika se spušta niz živopisne padine Kordiljera otapajući se u oko 160 očaravajućih planinskih jezera. Područje preseca čak 41 reka, što predstavlja rspektabilan broj za ovako izraženu nadmorsku visinu. Ono što posebno privlači ljubitelje prirode u ove predele jeste jedinstvena visokoplaninska vegetacija koja se prostire neposredno ispod najvišeg planinskog vrha El Uaskaran.

Biljke i životinje na 6.000 m visine

Neočekivano raznovrstan biljni svet krasi visokoplaninsko područje. Doline i padine su obrasle čvornovatim klinovcem a iznad ovog pojasa proteže se vlažni pojas predalpske vegetacije. U najvišim delovima, tik oko vrhova, rastu razne vrste trava i žbunastog bilja.

I sam vrh Uaskaran obrasao je sa preko 800 različitih biljaka, podeljenih u preko 100 zasebnih vrsta. Zraci tropskog sunca omogućavaju da na ovim visinama  uspevaju mnoge cvetnice među kojima ima najviše orhideja i bromelija. Ovde raste i jedinstvena vrsta planinske bromelije pod nazivom puja. Ovo je fascinantna biljka čiji cvetovi mogu narasti do 10 m, što ovaj cvet čini najvećim koji postoji na našoj planeti. Puja je vrsta cveta koji može da živi i do 100 godina.

Lokalno indijansko stanovništvo poznaje ove zabačene visinske predele kao svoj džep. Oni tvrde da pojedine vrste cvetova cvetaju izuzetno retko, na svakih 8-12 godina. Zadivljujuće je da ove biljke imaju povezan bioritam, cvetaju u isto vreme, razvijaju se istom brzinom i na taj način pomažu sebi proces oprašivanja i razmnožavanja. Osim biljaka i pojedine životinjske vrste naseljavaju najviši predeo Kordiljera. Sisara je tek 10 vrsta među kojima je najkrupniji naočarasti medved a izdvajaju se još belorepi jelen i neke vrste divljih mačaka. Ptica je znatno više, preko 100 vrsta a osim grabljivica poput patuljastog orla posebnu pažnju privlači andski kondor, ptica grandioznog raspona krila.

Uaskaran, Peru #odmor #destinacija #putovanja #perú #mountain #andes

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Osim uživanja u krajnje neobičnoj flori područja i planinarenja zanosnim kordiljerskim pejzažima posetioci imaju šansu da upoznaju način života starih civilizacija koje su pre mnogo vekova naseljavale ovaj predeo, mnogo pre legendarnih Inka. Više nego dovoljno razloga da se Uaskaran nađe na našoj listi omiljenih egzotičnih destinacija.

Destinacije

Retko ko nije poželeo da bar jednom provede svoje letovanje u slikovitoj beloj kućici sa plavim krovom na zanosnom Santoriniju

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.