Transilvanija, prelepi dom Grofa Drakule

Erdelj ili Translivanija je istorijsko-geografska oblast smeštena u današnjoj Rumuniji. Kraj prelepih prirodnih pejzaža i veoma zanimljive i burne istorije postao je čuven daleko izvan granica Rumunije po pričama (mahom preuveličanim i izmišljenim) o Grofu Drakuli koji je rođen ovde u Translivnaji, u gradiću Sigišoara, i koji je njome vladao uz najsvirepije moguće metode zastrašivanja i kažnjavanja svojih suparnika.

Istorija i geografija Transilvanije

Ime oblasti u bukvalnom tumačenju se može prevesti „preko šuma“. I kako ono samo govori oblast je dugo predstavljala gustom šumom obraslu i neprohodnu regiju. Pogodni klimatsko-geografski uslovi omogućili su kontinuitet naseljavanja regije počevši od 5. veka pre naše ere sve do današnjih dana. Kroz istoriju Erdelj je neretko bivao samostalna teritorija,večito između Mađarske i Rumunije, dok konačno nije prirpojen rumunskoj državi u čijem je i sada sastavu.

Transilvanija, Rumunija #odmor #destinacije #putovanja #romania #mountain

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Prirodni uslovi za razvoj turizma u oblastisu su fenomenalni. Prvenstveno  zbog bogatog i raznovrsnog životinjskog sveta. Karpatske planine su dom vukova, riseva i najveće evropske populacije mrkih medveda. Oko 5.000 medveda tumaraju bukovim i hrastovim šumama. Jedan od razloga održavanja medveda u ovim šumama jeste podatak da je tokom decenija komunističke vlasti Rumunijom jedino predsednik Čaušesku lično imao dozvolu za lov na ove divne životinje. Ljubitelji zimskih sportova na više lokacija u Transilvaniji mogi uživati u savršenim uslovima za aktivan odmor.

A ljubitelji egzotičnih putovanja biraju Translivaniju za destinaciju svog putovanja i zbog veoma interesantnih tura koje se sprovode zabačenim i očuvanim starim civilnim i vojnim putevima kroz retko naseljene predele Erdelja sa zanosnim pejzažima sa obe strane puta. Mnogobrojni fenomenalno očuvani srednjevekovni zamkovi pravi su magnet za turiste. Ulazak u njih ostavlja utisak povratka u prošlost. Neki od njih napravljeni su za vreme Grofa Drakule ili su mu bili dom...

Drakulin rodni kraj

Legenda ili istorija, mašta ili stvarnost, surovi vampir ili „običan“ čovek – ko je bio famozni Grof Drakula!?

Teško je dati pravi odgovor. Možda je najpravilnije reći da je on bio od svega gore pomenutog po malo. Vlad III Cepeš, kasnije poznat kao Grof Drakula, rođen je u malom transilvanijskom gradu pod imenom Sigišoara.

Prelepo mesto koje sa pravom nosi naziv „biser Transilvanije“ danas ceo svet zna kao rodno mesto surovog vladara. U samom gradu vreme kao da je stalo. U srednjevekovnoj tvrđavi do koje se dolazi starom popločanom ulicom i dan danas se živi i radi, drveni sat iz 17-og veka još uvek radi, život teče skoro istim tempom kao u vreme kada je Transilvanijom vladao Grof Drakula.

Vlad III Drakul rođen je polovinom 15-og veka kao sin tadašnjeg vladara Vlada II. Priče o njemu su počele da kruže i dobijaju epitet epskog zla zbog njegove brutalnosti. Još kao mlad vladar svoje protivnike je žive nabijao na kolac i ostavljao ih da se danima muče dok konačno ne umru. Veruje se da je posebno okrutan postao posle kraćeg zarobljeništva koje je „odslužio“ kod Osmanlija a još više posle tragične smrti svoje prve supruge koja se tokom jedne osmanlijske opsade bacila sa vrha kule. Globalnu popularnost Drakula stiče ubrzano posle 1897. godine u kojoj ga je Bram Stoker učinio vampirskom legendom. Posle toga sve je više priča i legendi o svireposti ovog vladara izašlo na svetlost dana i gotovo je namoguće podvući liniju šta je od toga istorijska istina a šta produkt bujne ljudske mašte...

Jedno je sigurno; Transilvanija je bajkovita, mistična i jedinstvena. Svojim posetiocima ova oblast nudi gotovo sve. Prelepu i očuvanu prirodu, šume bogate najlepšim evropskim divljim životinjama, očuvane srednjevekovne zamkove, prebogato kulturno-istorijsko nasleđe… Ako želite osetiti i probati drugačiji odmor preporučuje se da u prijatnim jesenjim mesecima provedete Noć veštica u  Transilvaniji, u Drakulinim zavičaju. Naravno, ako se usudite…

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.