Tasmanija, rajsko ostrvo na kome živi “đavo”

Jedno od najvećih ostrva sveta nalazi se na samom jugu australjskog kontinenta. Ogromna divlja prostranstva, bezbrojni parkovi prirode i rezervati i bajkoviti pejzaži glavni su atributi Tasmanije. Ostrvo je imje dobilo po evropskom moreplovcu koji je prvi doplovio do njega, Abelu  Tasmanu i danas je dom za oko 500.000 stanovnika.

Zaliv Vajnglas

Idilična plaža sa belim peskom i moćne granitne planine koje se nadvijaju nad njom najbolje opisuju izgled poluostrva Frejsint na istočnoj obali Tasmanije. Lepotom se posebno izdvaja zaliv čiji izgled neodoljivo podseća na čašu za vino te otuda i njegov naziv (eng. Wineglass). Prijatna ostrvska klima pruža savršene mogućnosti  za šetnje duž nekih od najlepših obala čitave Australije. Tri džinovske ružičaste stene nazvane Hazards neće vas ostaviti ravnodušnim, posebno ako se zadesite podno njih u izlazak ili zalazak sunca a tik ispod njih ćete zateći živopisan zaliv Koluls Bej, jedno od omiljenih turističkih lokaliteta ostrva. U moru nacionalnih parkova Tasmanije Zaliv Vajnglas važi za jedan od najlepših.

Ognjeni zaliv

 Ako ste ljubitelj divljih životinja ovo je pravo mesto za vas. NP planina Vilijam utočište je bezbrojnim vrstama neobičnih divljih stvorenja. Torbari poput valabija i vombata, ježevi, lisice i legendarni tasmanijski đavoli gospodare ovim prostranstvima. Uz njih šumki kenguri i širok spektar ptica (poput orlova ili sivog sokola) ovde pronalaze svoj mir i spokoj. Predeo je posebno prelep u proleće kada cveće osvoji skoro svaki pedalj šume i priroda pokaže sve svoje čari. Nedaleko odatle, na obali, potpuno je druga, ali čini se, podjednako lepa slika. Bele peščane plaže, puste i ušuškane između crvenih peščarnih stena odišu mirnoćom. Upravo vatrena boja peščara zaslužna je za zvučno ime koje zaliv nosi. Strastveni ribolovci maštaju o tome da bar jednom u karijeri zabace štap ovde i izvuku australijskog grgeča…

Planisnki predeo Krejdl

Nad najdubljim slatkovodnim jezerom Australije (Sent Kler) bdi planina Krejdl. Usred velike divljine monumentalna planina koju su uobličili glečeri dominira panoramom prostora i čini da pomislite da se nalazite u najlepšem delu Alpa. Nivo očuvanosti prirode u ovom delu ostrva je zapanjujuć a višečasovne šetnje sa utreniranim vodičima ili splavarenje planinskom rekom Frenklin idealne su aktivnosti za sve one koji preferiraju aktivan odmor. Za one koji su željni prave avanture organizuju se 80-ak km dugačke kružne ture kroz drevne borove šume. Put traje nedelju dana a noći se provode u skromnim drvenim kolibama. Cilj je poptupo sjedinjavanje sa prirodom.

Kada na sve ovo dodate burnu i krajnje zanimljivu istoriju Tasmanije, te kulturno-istorijsko blago koje iz nje proizilazi dobija se fenomenalna osnova za jedno divno turističko putovanje. Uz malo sreće, kao suvenir ćete poneti “selfi” sa đavolom lično. 

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.