Sidnej, grad sa najlepšom lukom na svetu

Ako ikada krenete put Australije apsolutno ne smeta propustiti da sa vode pogledate sidnejsku luku, jednu od najpoznatijih i najlepših na planeti. Idealan geografski položaj omogućio je Sidneju epitet jedne od najpoželjnijih turističkih destinacija, sa pravom...

Sidnejska opera, Sidnej, Australija #destinacija #putovanja #odmor #sydney #australia

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Grad na obali okeana

Luka Port Džekson deli grad na dva dela, severni i južni. Oba dela grada krase obale koje mame uzdahe a neraskidivo su povezani mostom i tunelom. Kružni kej je veoma prometan. Mnogobrojni prekookeanski brodovi, trajekti i taksi čamci kreću i završavaju svoje plovidbe ovde pružajući svojim putnicima da uživo posmatraju neke od motiva koje su bezbroj puta videli na slikama, brošurama ili putem medija elektronskih medija.

Istorijski motivi grada

Takozvana Stena predstavlja istorijsko srce grada. Na ovom mestu je krajem 18-og veka osnovana kolonja nazvana Novi Južni Vels. Na ovaj način je nastalo prvo mesto trajno naseljeno od strane Evropljana na australijskom kontinentu. I dan danas stare krivudave ulice sa zapuštenim starim skladištima i nekadašnjim radničkim kućicama uklesanim direktno u stenama odolevaju zubu vremena i prava su turisticka atrakcija.

Idealna lokacija za odmor, šetnju i uživanje

Mnogobrojne prelepe plaže krase Sidnej, pružajući idealne uslove za užuvanje u pogodnstima položaja grada na obalama okeana. Malo se govori o njima jer svu slavu Sidneja ponesu Lučki most i prvenstveno zgrada opere. Ovo prelepo zdanje konstruisao je danski arhitekta Jenc Ucon a sama izgradnja trajala je punih 16 godina. Danas, simbol grada i države zapljuskuju vode okeana u temelju dok je oblik zgrade koji predstavlja jedra koja lepšaju na vetru  učinio operu jednim od simbola svetske moderne arhitekture.

Ono što malo ko zna to je da do turističkih atrakcija Sidneja ne morate ići isključivo sa pučine. Pešačke ture spajaju Lučki most sa Stenom a dalje možete nastaviti šetnju predivnim kejom sa pogledom na okean. Sidnej je i nešto više od ova 2-3 prepoznatljiva simbola. Kraljevska botanička bašta izgleda impozantno a Muzej savremene umetnosti je nepravedno zapostavljen u svim turističkim promocijama Sidneja. Ako se zavučete nešto dalje od uzavrelih turističkih tačaka grada naićićete na miran, tradicionalni grad koji pokazuje jednu sasvim drugu stranu i upotpunjuje sliku jedne od najpoželjnijih destinacija na našoj planeti.

Destinacije

Egzotično ostrvo puno mistike, religije, čudnih običaja, dobroćudnih žitelja i neverovatne prirode veoma brzo će vam prirasti srcu

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.