Savana, lepotica juga

Danas jedan od najlepših američkih gradova, poznat po jedinstvenoj arhitekturi, bluz i džez muzici, mirnim plažama i izuzetnim muzejima svoju lepotu i jedinstveni šarm duguje bogatoj i neobičnoj istoriji...

Još davne 1733. godine engleski general Oglrtop isplovio je na obalama grada formirajući tako poslednju, trinaestu, koloniju na tlu Amerike nadenuvši joj ime po tadašnjem engleskom kralju Džordžu – Džordžija. General se brzo sprijateljio sa poglavicom Jamakru Indijanaca – Tomočičijem, izbegavši rat i razaranje koje je u svim prethodnim kolonijama bilo praksa. Na taj način Savana postaje prvi grad ne samo Džordžije već i prvi grad SAD-a koji se izgrađuje prema urbanističkom planu. Široke, otvorene ulice ispresecane javnim trgovima i parkovima i danas očaravaju svojom lepotom i modernom izgradnjom. Od prvobitna 24 trga još uvek se u gradu očuvao 21.

Povoljna klima i plodno zemljište doprinose razvoju velikih plantaža pamuka i pirinča a legalizacija robovlasništva utiče sjajno na ekonomski prosperitet grada. Milioni crnaca bivaju preko Atlantika transportovani širom SAD-a kroz luku u Savani a to je rezultiralo formiranjem jedinstvene Gula kulture karakteristične za Džordžiju i Južnu Karolinu.

Modernizacija i mehanizacija u proizvodnji pamuka uslovile su da Savana uz Čarlston postane najvažnija izvozna luka u državi a na stepeništima Berze pamuka u gradu (danas turistička atrakcija) određivala se cena pamuka za sve svetske berze. U godinama najvećeg prosperiteta nastaje i parobrod „Savana“, prvi koji je ikada preplovio Atlantski okean.

Ni dva razorna požara na prelazu 17-og u 18-i vek kao ni epidemija žute groznice u istom periodu nisu uspeli da spreči dalji napredak prelepog grada. Zasađena su velika stabla hrasta sa kojih visi španska mahovina i ubrzo postali i ostali sinonim za jedan od najlepših gradova na kontinentu.

Koliko je grad bio lep najbolje svedoči sudbina koju je doživo tokom Građanskog rata. Ozloglašeni general Šerman ulazi u Savanu nakon što je spalio sve južnjačke gradove na svom putu. Očaran lepotom grada šalje pismo predsedniku Linkolnu u kome ga opisuje „kao božićni poklon“.  Grad se brzo razvija, slobodno crnačko stanovništvo otvara svoje škole i crkve a Savana postaje jedan od najvažnijih afro-američkih gradova.  Početkom 20-og veka Istorijski okrug biva proglašen za Nacionalnu istorijsku znamenitost a tu titulu nosi i dan danas.

Tragovi prošlosti

Stare građevine poput Kuće pirata iz 1754. godine ili Herb Haus iz 1734. kao i Ružičasta kuća sa kraja 18. veka pravi su primeri stare južnjačke arhitekture. Restaurirane crkve i vile stare nekoliko vekova ostaviće vas bez daha. Ali Savana je mnogo više od starih spomenika. Pecaroši kažu da nema bolje države od Džordžije za njhih, neki od najboljih golf terena Amerike nalaze se ovde a bujno tropsko rastinje i džez i bluz barovi učiniće da osetite duh američkog juga na pravi način.

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.