Salvador (de Baija), komadić Afrike u Brazilu

Treći grad po veličini u Brazilu smešten je na centralnoj obali u navećem zalivu države. Glavni je grad savezne države Baija. Mešavina lokalnih brazilskih kultura sa afričkim koje su doneli doseljenici stvorila je jedinstveni i prepoznatljivi šarm koji ovaj grad ima. Posebno se  lepotom ističu primerci kolinijalne arhitekture. I priroda je bila darežljiva prema  ovom gradu. Neke od najlepših plaža Južne Amerike krase Salvador a u bistrim vodama nedaleko od kopna rasuto je 38 prelepih ostrva bujne vegetacije.

 

Salvador de Baija, Brazil #odmor #destinacija #putovanja #brasil #salvador #beach

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Impozantna istorija grada

Na svakom koraku koji načinite kroz Salvador zapravo koračate istorijom. Počevši od istočnog dela zaliva kome dominira preko 70 m visoka litica pronaćićete stare gradske okruge sa građevinama iz 17. i 18. veka. Na uzvišenju, uznad litice, nalazi se deo grada koji predstavlja istorijski centar i koji je deo Uneskove svetske kulturne baštine. Na ovom mestu portugalski kolonijalisti su podigli svoj grad, jedan od najlepših primeraka kolonijalne arhitekture u čitavoj Americi.

Od bezbroj fenomenalnih arhitektonskih eksponata ovog grada ne smeta zaobići guvernarovu palatu Rio Branko, crkvu Santa Kaza Mezerikorđia i posebno Gradski trg, Isusovo dvorište i Trg katedrale koji su prošarani prelepim drvoredima mimoze...

Largo do Pelourinjo

Najboljim primerkom kolnijalne arhitekture latinske Amerike smatra se Largo do Pelourinjo. Smešten je nedaleko od živopisne kaldrmisane ulice Alfredo Brito. Ovo nekadašnje mesto Stuba srama, odnosno mesta gde su nekada kažnjavani nepošteni trgovci, obnovljeno je, uređeno i sada obiluje galerijama, kafeima, mestima za večernje izlaske...

Nedaleko od ovog mesta, ka jugu, Salvador ima da ponudi neke od najlepših muzeja Južne Amerike; Muzej religijske umetnosti, Muzej Kosta Pinto i Muzej umetnosti Baije.

Romantični zaliv

Prelepi zaliv u kome je nikao grad danas važi za jedan od romantičnijih koj postoje. Prelepa moderna mesta i restorani za noćni izlazak sa pogledima na pučinu okeana posebno su romantični i neodoljivi u zalazak sunca. Pogled sa njih na mesto gde se spajaju Zaliv svih svetih i Atlantski okean prizor su koji reči ne mogu opisati. Osećaju romantike i nostalgije doprinosi i prelepi svetionik izgrađen 1580. godine na mestu gde se Amerigo Vespuči iskrcao 1501. godine. A posle romantične šetnje starim kaldrmisanim ulicama kulinarskim sladokuscima gostoprimivi domaćini će sa osmehom ponuditiosveženje u vidu lokalnih delikatesa poput asaraje ili kolača od crnog graška.

Spoj kultura jedinstven u svetu, pastelne boje više vekova starih zgrada u kombinaciji sa azurnoplavom bojom okeana i neke od najlepših plaža Amerike više su nego dovoljan razlog da Salvador stave na listu destinacija koje želimo posetiti.

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.