Parakas, nešto drugačiji nacionalni park

Na zapadnoj obali Perua podno Kordiljera nalazi se područje na kome neprestalno duvaju snažni i suvi vetrovi. Tlo je suvo, ispucalo i gotovo potpuno beživotno. Priroda pokazuje koliko surova i negostoljubiva ume biti. Ali pokazuje i lepotu svoje suprotnosti.

Dok je obala i unutrašnjost kopnenog dela prava pustinja koja podseća na dokumentarce o afričkim i azijskim pustinjama okean pokraj nje nešto je sasvim drugo. Humboltova morska struja u kombinaciji sa pasatnim vetrovima kovitla okeansku vodu stvarajući vrtloge. Na taj način voda iz dubina bogata kiseonikom i hranljivim materijama se izdiže ka površini. Ovako bogata i čista voda čija temperatura dostiže 10-11 oC pogoduje razvoju mnogobrojnih algi i mikroorganizama koji služe kao hrana jednoj od najvećih kolonija riba na celom svetu. Milioni morskih ptica u potrazi za ukusnom ribom ukrašavaju obale Parakasa. Od njihovog izmeta nastaje „guano“, sirovina koja je vekovima privlačila osvajače iz celog sveta na ove puste obale. Srećom, pronađeni su alternativni načini proizvodnje pa je ovaj biser prirode preživeo napad ljudi zarad ekonomskog prosperiteta.

Pored više od 200 vrsta ptica (poput flaminga, pingvina i kondora) morske životinje su najveće bogatstvo ovog nacionalnog parka. Zubati kitovi, foke, morske vidre, ogromne kornjače, dugorepa hrskavičava riba i morski lavovi samo su neki od stvorenja kojima ovaj biser prirode pripada. Ogromne kolonije morskih lavova koji se bezbrižno izležavaju na strmim stenovitim obalama prava su razglednica ovog područja. Oko 2/3 nacionalnog parka zahvata morsku površinu i ostrva razbacana po njoj. O zaštiti prirode se ovde izuzetno vodi računa pa je pristajanje na bilo koje od ovih ostrva strogo zabranjeno. Osim prirodnih lepota i prelepih morskih životinja i ptica na ovim pustim obalama mogu se posetiti i arheološki nalazi koji dokazuju prirustvo indijanskih starosedelaca još iz vremena države drevnih Inka. Stenovita formacija La Katedral savršena je destinacija za vaše fotografije sa putovanja.

Iako smo svi na pomen nacionalnog parka navikli na prelepe zelene površine unutar kontinenta, na neku prašumu ili cvetnu ravnicu Parakas je nešto sasvim drugačije a opet prelepo. Prava riznica prirodne lepote koju treba negovati.

Destinacije

Egzotično ostrvo puno mistike, religije, čudnih običaja, dobroćudnih žitelja i neverovatne prirode veoma brzo će vam prirasti srcu

Usporene vetrenjače razasute po dnu ravnice i egzotični Toledo prizori su koji su inspirisali Servantesa da napiše svoje legendarno delo

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.