Oslo, od ratobornih Vikinga do Nobelove nagrade za mir

Zvanično, Oslo je 1048. godine osnovao kraj Harold ali dokazi o postojanju grada sežu do VIII veka i perioda zlatnog doba slavnih Vikinga. Burna istorija praćena požarima, ratovima, smenama vladara i vodećih religija utkala se u današnji Oslo stvorivši jednu od kulturnih prestonica Evrope i jedan od najlepših gradova starog kontienta.

Oslo, dar prirode

Postoje stariji, prestižniji i popularniji glavni gradovi ali teško da ćete pronaći makar ijedan  sa lepšim prirodnim pložajem od Osla. Zavučen oko 100 km u istoimeni fjord grad je opasan bajkoviim brdima sa kojih snežne kape podsećaju da se nalazimo na severu, u Skandinaviji. Tokom letnjih meseci brežuljke koji sa svih strana opasavaju grad prekrije zelena trava, u njihovom podnožju se talasa bistra plava voda fjorda i ništa vam ne odaje utisak da se nalazite usred moderne gradske metropole. Turisičkim vozićem ili laganom šetnjom očas posla se možete popeti na neki od tih brežuljaka odakle se otvara neverovatan vidik na panoramu grada. Skandinavija u punom sjaju!

Istorija duža od milenijuma

Priču o gradu ili samu posetu najbolje je započeti iz najpoznatije norveške ulice, ulice Karla Johana. Prepuna velelepnih starih zdanja ulica vodi kroz gradski centar sve do kraljevske palate, Stottet. Sama ulica nastala je posle 1.818. godine kada je na vlast stupio vladar po kome i nosi naziv,  a čija je prva naredba bila upravo njena izgradnja. U kraljevskoj rezidenciji danas se čuva jedna od najvećih umetničkih zbirki Evrope koju turisti mogu posećivati svakog leta. Duž ulice nailazi se na zgradu norveškog paramenta, Narodno pozorište i Univezit čiju unutrašnjost krase slike neprevaziđenog Edvarda Munka. I dok tokom letnjih meseci šetnja ovom ulicom predstavlja pravo uživanje tokom zimskih ona postaje veliko javno klizalište otvoreno za sve.

Nedaleko od ulice Karla Johana izgrađena je gradska većnica Radhuset, prelepo zdanje otvoreno 1950. u čast proslave 900 godina Osla. Fantastična arhitektonska rešenja i veliki časovnik sa prednje srane postali su simboli grada i jedna od najposećenijih lokacija u Oslu. Svečana sala impozantnih dimenzija ukrašena slikama Henrija Soresena mesto je gde se svake godine dodeljuje Nobelova nagrada za mir.

A šta tek reći o Starom Gradu, mestu koje prkosi prirodnim i antropogenim uticajima već više od 1000 godina. Posebno mesto u ovom delu grada pripada božanstvenoj tvrđavi Akeršus. Izgrađena krajem 13-og veka da štiti grad od napada sa mora i dograđivana nekoliko puta do 18-og veka danas je pretvorena u muzej i u njoj se održavaju samo najviše nacionalne svečanosti. Posetu gradu upotpuniće Muzej savremene umetnosti i zgrada Nacionalne banke na koju su Norvežani posebno ponosni.

Dug  je put prevalio Oslo od vikinškog sela, preko Kristijanije do današnjih dana. Možda je baš zato on pravo mesto za prestonicu mira i zasigurno prava destinacija za posetu u svakom trenutku.

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.