Orknijska ostrva i Starac sa Hoja

Daleko na samom severu Velike Britanije nalazi se jedna od retkih preostalih oaza neukroćene prirode našeg kontinenta. U pitanju je arhipelag pod nazivom Orknijska ostrva razbacan u hladnim morima nedaleko od obala Škotske. Arhipelag broji sedamdesetak ostrva od kojih je manje od dvadeset naseljeno.

Rezervat prirode

Udaljena i izolovana ostrva pravi su raj za biljni i životinjski svet. Ptice posebno uživaju u blagodetima ovih ostrva. U severnom delu najpoznatijeg ostrva Hoj postoji čuveni rezervat Kraljevskog društva  za očuvanje ptica koji je aktivan već nekoliko decenija. Osim ptica naučnici i zaljubljenici u prirodu mogu da posmatraju i velike kolonije foka, pliskavica, i jedinstvenih vrsti vidre. Ništa manje zanimljiv nije ni biljni svet ostrva kojim dominiraju jarkozelene travnate površine prošarane prelepim i veoma retkim primercima divljih cvetova od kojih su neki karakteristični isključivo za ovaj arhipelag.

Starac sa Hoja

Za razliku od sih ostalih, Hoj je jedino ostrvo sa zatalasanim reljefom u ovom arhipelagu. Sa njegovih ogolelih uzvišenja pružaju se prelepi pogledi na okolna močvarna zemljišta i potpuno vertikalne litice o koje se razbijaju moćni morski talasi. Ono što je najviše proslavilo ovo ostrvo, ali i čitav arhipelag, jeste usamljena visoka stena koja je dobila naziv Starac sa Hoja. Ova uspravna i slojevita stena visoka skoro 140 m. jedna je od najpopularnijih u svetu među ljubiteljima penjanja uz stene(climbing-a). Od kada je prvi put osvojen njen vrh 1966. godine zaljubljenici u ovaj adrenalinski sport svake godine putuju na Orknijska ostrva samo da bi upisali svoje ime na prestižnu listu onih koji su osvojili ovu stenu.

Starac sa Hoja, Orknijska ostrva, Skotska #odmor #destinacije #putovanja #scotland #orkney

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Mimo očekivanja na ovim izolovanim škotskim ostrvima pronađeni su i jako zanimljivi arheološki lokaliteti. Najveću naučnu i estetsku vrednost predstavlja nesvakidašnja grobnica uklesana u kamenu stara preko 5000. godina koja nosi naziv Patuljkova stena. Sve u svemu, arheološki i istorijski lokaliteti sjajna su dopuna bogatim prirodnim zanimljivostima Orknijskih ostrva…

Ključne reči: evropa more ostrvo stena

Destinacije

Posetite zaboravljeni turistički biser severne Nemačke. Mali grad sa jednom od najlepših svetskih katedrala i najkvalitetnijim marcipanom koji postoji

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.