Oksford, akademski centar Evrope

Malo toga znamo o Oksfordu. Ako izuzmemo činjenicu da je uz Kembridž i Sorbonu najčuveniji univerzitetski centar starog kontinenta gotovo da ništa ne znamo o njemu. To je velika šteta jer šarmantni engleski grad obiluje istorijskim znamenitostima, raskošnim i izuzetno očuvanim arhitrktonskim delima i predivnim pejzažima.

 Oksford je grad u Ujedinjenom Kraljevstvu, tačnije u Engleskoj grofoviji Oksfordšir. Nalazi se oko 60 kilometara severozapadno od Londona, a u njemu se reka Červel uliva u Temzu. Grad je osnovan još u doba Saksonaca, ali je avgustinska opatija tek u 12. veku počela da prima i obrazuje učenike. Prvi koledž osnovan je jedan vek kasnije , dok su ostali nicali po potrebi s porastom broja studenata.

Prestižni univerzitetski centar, ali i mnogo vise od toga

Oksfordski univerzitet jedan je od najstarijih na svetu i najstariji je univerzitet u zemljama u kojima se govori engleskim jezikom. Kada posetite ovo mesto svakako obiđite koledže Magdalen, Bejlijel, Krajst Čerč, Novi koledž, zgradu Redklif kamera, Šeldonovo pozorište, i naravno Muzej Pit Rivers koji poseduje neverovatnu kolekciju plemenskih rukotvorina. Posetite i Muzej umetnosti i arheologije Ašmolejan. Ako ste ljubitelj umetnosti, onda ćete biti oduševljeni brojnim likovnim galerijama… Na svakom koraku ćete osetiti ponos lokalnog stanovštva svojim prestižnim koledžima.

 Ali osim njih Oksford ima štošta da ponudi znatiželjnim turistima. Grad obiluje stotinama restorana, pabova, barova i noćnih klubova. Razgledajte ovaj istorijski grad i upijajte njegovu atmosferu danju, a kad padne veče možete otići na koncert klasične muzike. Oksford takođe zovu „gradom usnulih tornjeva“. Ovaj epitet mu je dao Metju Arnold zbog harmonične arhitekture njegovih univerzitetskih zgrada. Preporučuje se poseta u leto, da bi ste nesmetano mogli da uživate u popodnevnoj vožnji čamcem na vesla ili možete samo šetati divnim stazama duž kanala i reka.

Ono čime se posebno ponose u gradu je da je on, za razliku od svog univerzitetskog rivala Kembridža, takođe i industrijski grad. Industrija u ovom gradu je doživela procvat kada je izgrađen sistem kanala kojim je Oksford povezan sa centralnim delovima Engleske, a proizvodnja automobila u Kauliju je ozbiljno počela da se razvija 1912. godine. Shodno tome brzo je nastala i podela na gospodu i provincijalce, a i danas se studenti retko druže sa meštanima.

 

Oksford, Ujedinjeno Kraljevstvo #odmor #destinacija #putovanja #england #university #vacation

A photo posted by ZanimljivaGeografija.org (@zanimljivageografija) on

Oksford je očigledno morao postati turistički grad zbog mnoštva istorijskih građevina i nadaleko poznatih muzeja koji privlače turiste iz svih delova sveta. Ako ga posetite savetujemo vam da obiđete i nadeleko čuvenu natkrivenu pijacu, koja ima dugu tradiciju da se baš ovde na ovom mestu za Božić prodaje meso divljači, uglavnom divljih veprova i srndaća.

Destinacije

Možda ne mogu da bljuju vatru ali komodo zmajevi su jedinstvene i divne životije. Najveći gušter na svetu gospodari tropskim ostrvima koja pripada Indoneziji...

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.