Nju Delhi, dva sveta u jednom gradu

Delhi je grad za koji su se kroz vekove borile nebrojane vojske i jedan od onih koji je bezboj puta porušen do temelja a onda podizan iz praha bolji nego ikada ranije. Ljubav i istrajnost njegovih žitelja kroz burnu i tešku prošlost može se delimično opisati i činjenicom da mnogi veruju da je on nastao na mestu gde je nekada postojao mitski grad Idraprašta, opevan u legendarnom spevu Mahamharata. Na tim temeljima već 7 milenijuma  živi Nju Delhi, danas grad od preko 20 miliona stanovnika i verovatno grad sa najvećim kontrastima na svetu.

Siromaštvo, gužva i haos Nju Delhija

Neopisivo siromaštvo koje vlada u pojedinim četvrtima Delhija morate videti i osetiti, to prosto nije moguće opisati. Kada krenete ulicama grada imaćete utisak da je čitav svet izašao na ulice ovog grada baš kada i vi. Nebrojane rikše, autobusi, automobili, tuk-tukovi i omiljeno prevozno sredstvo grada – motorcikli probijaju se kroz masu pešaka. Na prvi pogled deluje da ovde ne važe nikakva saobraćajna pravila i da se prosto morate snaći. Činjenica da sunce skoro sigurno nećete ugledati budući da je Nju Delhi zvanično drugi najzagađeniji grad planete povećaće utisak opšteg sivila. Bez plana izgrađene sirotinjske četvrti, prašnjavi kolovozi i trotoari i haotične raskrsnice zbuniće i one putnike koji imaju odličnu moć snalaženja u prostoru. Ulice su neprestano zakrčene bezbrojnim tezgama a kretanje dodatno otežavaju krave (svete životinje u Indiji) i psi. I na kraju ono što će vam ostati kao najveći utisak iz ovog ogromnog haosa jeste činjenica da se lokalni stanovnici savršeno snalaze u njemu i čini se kao da ga i ne primećuju.

Lepša strana grada

Daleko od toga da je Nju Dehi samo haos i siromaštvo. Grad ima i drugu, mnogo lepšu i turistima primamljiviju stranu. Duga istorija grada ostavila je bogato nasleđe. Crvena tvrđava smeštena u središtu starog grada ostatku sveta je najpoznatija zbog činjenice da ju je izgradio šah Džaha, isti onaj romantični vladar koji je za sobom ostavio velelepni Tadž Mahal. Najviši minaret na svetu izgrađen od opeke ujedno je i omiljena osmatračnica posetiocima grada. Lokalitet je poznad pod imenom Kutub minar. Kopija pariske trijumfalne kapije još jedan je od omiljenih mesta za posetu u indijskoj prestonici. Poštovaoci indjske religije i tradicije nikako ne smeju propustiti priliku da vide najveću džamiju u Indiji – Džama Mašid, kao i kompleks Radžgat gde se čuvaju urme sa pepelom velikih indijskoh državnika uključujući i najvećeg među njima, Gandija. Moderan bahaistički hram u obliku lotosovog cveta ubediće vas da u Delhiju možete pronaći i čuda moderne arhitekture. Zapravo, bogati kvartovi grada zadiviće vas modernošći i skupom izradom. Najmoderniji neboderi, poslovne zgrade i hoteli smešteni tako blizu najsiromađnijim četvrtima koje ste ikada videli zaprepastiće vas.

Nju Delhi je grad koji je veoma teško, gotovo nemoguće razumeti. Posle posete će vam ostati pomešani utisci sreće i tuge, oduševljenja i razočarenja.  Ostaće vam u sećanju neki od najmodernijih i najbogatijih kvartova naše planete sa jedne i neki od najsoromašnijih i najbednijih sa druge strane. Ali će vam u sećanju ostati i neke od fenomenalnih starih građevina, svedoka prošlosti jednog grada, prošosti kakvom retko koji drugi grad na svetu može da se podiči. A na temeljima te istoriju nesumljivo će nastaviti da se razvija jedan od najdinamičnijih i najmnogoljudnijih gradova sadašnjosti i verovatno budućnosti.

Destinacije

Retko ko nije poželeo da bar jednom provede svoje letovanje u slikovitoj beloj kućici sa plavim krovom na zanosnom Santoriniju

Najveći grad plodnog Banata i svedok burnih istorijskih događaja, Temišvar je zbog bogatog arhitektonskog nasleđa poneo naziv „Mali Beč“

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.