Najuzvišenija Republika San Marino

San Marino odnosno Najuzvišenija Republika San Marino kako glasi puno ime ove države je republika smeštena na Apeninskom poluostrvu, okružena je teritorijom Italije sa svih strana. Peta je najmanja država na svetu sa površinom od 61km2 i populacijom od 34.450 stanovnika po podacima iz 2013.

Istorija San Marina 

San Marino je jedna od najstarijih država na svetu, osnovan je još 301. godine. Tada su bili sastavni deo Rimskog carstva ali se i dalje  ta godina uzima kao godina osnivanja San Marina. Za sebe tvrde da su država sa najstarijim suverenitetom i ustavom na svetu.

Ustav San Marina zvanično je  napisan 8. oktobra 1600. Nezavisnost novoj maloj naciji prvo je priznala Napoleonova Francuska 1797. a kasnije 1815. na kongresu u Beču priznale su je i ostale evropske države. Iako suverena, ona je potpuno zavisna od Italije kojom je okružena u celosti od 19. veka.

Đuzepe Garibaldi je ujedinio Italiju 1860. a svoje sklonište od neprijatelja napravio je u San Marinu. Tamo je dobio novčanu pomoć i namirnice koje su mu bile potrebne da dovrši svoju kampanju. Garibaldi je garantovao da će San Marino uvek biti nezavisna suverena država. I tako je zaista i bilo.

Tri tornja San Marina

U istoimenom glavnom gradu San Marina nalaze se tri vrha na kojima su izgrađene tri kule koje su postale zaštitini znak republike. Najstarija Guaita je nastala u 11-om veku, na najvišem vrhu je u 13. veku nastala Cesta a u 14. Montele. Ove tri prelepe kule krase svaku razglednicu San Marina. Na zastavi republike takođe su predstavljene 3 kule uz natpis „Libertas“ tj. Sloboda.

Nekoliko zanimljivih informacija o San Marinu…

Iako je Grad San Marino prestonica republike najveći grad u njoj je Dogana.

Od 1923. do 1943. San Marino je bio pod valašću Fašističke partije.

U drugom Svetskom Ratu bili su neutralni. Pred kraj rata Nemačka ih je okupirala ali su Savezničke snage uspele da ih oslobode u čuvenoj bitki kod San Marina.

Vlada San Marina je američkom predsedniku Abrahamu Linkolnu dodelila zvanje Počasnog građanina San Marina.

San Marino je članica Saveta Bezbednosti I Ujedinjenih nacija ali nije članica Evropske Unije.

Republika ima jednu od najmalobrojnijih vojnih snaga na svetu čije je zaduženje da patroliraju državnim granicama a nacionalna odbrana San Marina je odgovornost italijanskih oružanih snaga.

Italijanski i Romanjolski (lokalni dijalekt) su zvanični jezici a valuta koja se koristi je Evro.

Stanovništvo se najviše bavi turizmom, bankarstvom i proizvodnjom i izvozom keramike.

Nacionalna poslastica “Torta tri planine” ili “Totra tri kule” (u originalu Torta Tre Monti ) jeste slojevit kolač napravljen od oblande i čokolade čije ime i izgled asociraju na čuvene tri kule San Marina.

Velika nagrade San Marina, trka Formule 1 koja se održava svake godine u Imoli (na teritoriji Italije) je događaj koji je maleni San Marino stavio na svetsku sportsku mapu. Zbog pravila da svaka država može organizovati  samo jednu trku godišnje Italijani, koji su već domaćini čuvene trke u Monci, su domaćinstvo druge trke „pozajmili“ San Marinu i na taj način Republika San Marino je ni kriva ni dužna postala deo „najbržeg cirkusa na svetu“. Za tako malu državu to je velika prilika za promociju i zaradu.

Destinacije

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.