Manuel Antonio, prirodna lepota na sudaru džungle i Tihog okeana

Tik uz obalu Tihog okeana i neke od najposećenijih plaža nalazi se najmanji i najlepši nacionalni park Kostarike. Lokacija parka je savršena budući da se nalazi na samo nekoliko kilometara od popularnog letovališta Keposa. Ovih 7km2 predstavlja pravu prirodnu oazu uvučenu u moru hotela, barova i popularnih plaža sa jedne strane i pučine Tihog okeana sa druge.

Živopisni nacionalni park čini gusta džungla oivičena poljima i pašnjacima. U zaleđeni se prostiru plaže od najfinijeg belog peska sa kojih se pruža pogled na oštre planinske vrhove. Osim kopnenog dela parku pripadaju 12 udaljenih ostrva koja oskudevaju u vegetaciji, ali su veoma značajni za život ptica. Geomorfološki najinteresantniji lokalitet u parku jeste Punta Katedral. Ova skoro 100 m visoka litica obrasla gustom šumom nekada je i sama bila ostrvo. Morske struje su vremenom nataložile slojeve peska i na taj način formirale prevlaku koja je Punta Katedral učinila delom kopna. Dve najpopularnije plaže, Espadilja Sur i Manuel Antonio nalaze se upravo u ovoj oblasti.

Veliki značaj područja za zaštitu životinja

Prelepe plaže na obali Pacifika i neverovatan pogled na okolni pejzaž nisu jedino što park nudi. Moglo bi se reći da je raznoliki životinjski svet ipak njegova glavna karakteristika. Leptiri, obilje ptica i krupni kopneni rakovi različitih boja zajedno sa preko 100 vrsta sisara čine neverovatnu kopnenu faunu parka. Kada na to dodamo na desteine različitih vrsta sunđera, korala, algi i riba dobija se izuzetan diverzitet vrsta od kojih su neke izuzetno ugrožene i zaštićene. Na mračnim šumskim stazama u visokim krošnjama drveća žive kolonije bučnih majmuna. Najčešće se sreću kapucini, drekavci i majmuni-veverice. Veoma su neposredni i često napadni prema turistima.

Životinja koja svojim ponašanjem i izgledom u potpunosti opravdava ime je zaštitni znak ovog područja. U pitanju je lenjivac. On je izuzetno zaštićena vrsta ovde i može se sresti na gotovo svakom koraku kako bezbrižno leži na nekoj od grana guste i tamne džungle. U okviru nacionalnog parka radi grupa volontera koja se trudi da pomogne u lečenju i razmnožavanju retkih i ugroženih vrsta i kasnije ih oslobode da nesmetano žive u divljini.

Da bi se turističko zagađenje svelo na minimum unutar nacionalnog parka dnevno može ući samo 600 posetilaca i to isključivo u pratnji lokalnog vodiča.

Fenomenalni uslovi za razvoj kupališnog turizma uslovili su da veliki broj ljudi počne da eksploatiše i zagađuje ove predele još pre nekoliko decenija. Vlada Kostarike uvidela je značaj očuvanja prirode Manuel Antonia i krenula u poduhvat njene zaštite. Ovo je pravi primer da nije uvek kasno jedinstvene prirodne lepote otrgnuti iz ruku zagađivača i vratiti ih izvornim vrednostima.

Destinacije

Možda ne mogu da bljuju vatru ali komodo zmajevi su jedinstvene i divne životije. Najveći gušter na svetu gospodari tropskim ostrvima koja pripada Indoneziji...

Od antičkog sela, kroz buran srednji vek preko najvažnijeg kolonijalnog centra planete do današnje moderne metropole London je prevalio dug put pun uspomena

email

Zanimljiva geografija
u vašem sandučetu.